撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
轉按要由頭比過
博士/各位,
想知, 當我真係落左大訂買間 480 萬既樓 ~ 問銀行做按揭借 9 成~
如果銀行唔批, 係直接話唔批 or 銀行會借到最盡俾你 ? 謝謝 ~
我就係諗緊出面有無邊間會批到
因為小弟係某間紅到仆街既銀行做,有個客DSR唔爆但壓測去到60幾都過到(未上MC)
基本上唔建議轉?
會借到最盡比你,你如果唔係TU爛到PK, 又成日唔還比銀行blacklist都好少會直接reject你
就算啲料唔靚我地都只係會叫你補
Push...
push
明白~ thanks 師兄
博士 如果9成按揭 搵自僱人士做擔保人
成功機會大唔大 同要咩文件
還債 讀書 離婚 白事
無其他 好似係
博士你好,
想問首期150m, 兩人入息共6萬
可唔可以做到8成5的710萬的樓?
最盡9成30年可以做到幾多錢的樓?
謝謝
我都想知
係咪可以比多d保費過多壓測少少都得
銀行係唔比 唔係話比錢就得
有好少數exceptional case 要睇情況 但normally你當無呢回事
博士巴
想請教 我月入28k 屋企人幫到盡可以拎到大約160萬首期 其實可以買到咩價位 另外 如果過唔到壓力測試係咪搵人擔保就得 個擔保人有冇話咩要求
博士你好,有大約120萬首期,
自己加女朋友月入75k,
請問最多可以買到幾多錢既樓?
博士你好,

如果我女朋友抽到白居二,而我又有一間買左超過5年既租置公屋, 我可唔可以做以下既操作:

1. 女朋友以白居二購買我既單位, 自行定價199萬, 做925 (即借約180萬)
2. 我以180萬再加自己積蓄, 200萬左右作首期購買500萬左右既單位(做6成按揭借30年)

背景資料:
1. 小弟月入26k 預期會加人工至29k (未計花紅 1-2月)
2. 租置單位首次發售日期係2004年, (即政府擔保期仲有16年?)
3 女朋友月入16k (白居二我理解係16年內唔洗壓測, 但第17年要做,而且按揭餘額需要低過樓價6成, 計過第17年係低過6成)

問題:
1. 我做唔做到要傾好私樓先賣租置單位(如果買唔到私樓我就唔想賣公屋, 如果買到私樓我又要先賣公屋做首期)
2. 我賣左公屋既時候我等唔等於首置?
3. 假設所有野利順完成,我可唔可以將間私樓租出去?
4. 你覺得成件事可唔可行

#超新手

博士唔該晒你
英美減息 香港會唔會跟?
計錯係政府擔保期仲有14年
代答1次咁大把
唔可行 你根本唔賣 你就過唔到壓測
唔等於首置
唔可以租出 除非做五成以下

唔可行有幾樣事
第一 公屋 擔保期 係25年 唔係30
第二 你女朋友過唔到壓測
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞