撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
雖然唔過銀行壓測, 但入息50% > 供款額, 所以都申請到按揭 ?
同問
博士你好,想問一下女朋友岩入左政府做,如果想揾佢做按揭擔保係咪都要等佢做夠三個月先可以做到?
一向都無 30
賣家會知
擔保要睇擔保期過左未 係贏左個價平過市價
同問x2
想問我1月尾交齊文件俾銀行申請按揭,樓價1000萬借8成,宜家仲未有消息,正常?
你好, 想問下我呢個情況會唔會批到按揭?

我係自己做生意 (有限公司) 月入6萬
有近2個月出糧紀錄 (autopay)
報稅紀錄截至2018年3月, 當時月入報3萬 (2019年3月稅局未出)
公司有會計師報告, 賺錢但唔多

想借6成 約500萬

many thanks!!
博士你好,有大約80萬首期,
自己月入32k,老婆18k,
請問最多可以買到幾多錢既樓?
請問居屋 330萬
比30%首期, 借70% 231萬
有咩plan最抵? 應該從邊個途徑去搵?
Hi, 月入45K,加阿媽做擔保人月入26K
夠唔夠買750萬左右既樓借8按?
可以,只要你兩層樓都過到壓測就得,不過堅難,因為要計埋第一層樓嘅供款落負債來計第二層樓嘅DSR。同埋唔可以當首置。
佣金收入最多只可做8成按揭。
普遍計算方法係用過去6個月嘅佣金總和除6計平均數。
1.對,因已過政府擔保期,而且要做埋壓測
2.對,借180萬,壓測所需月入要約1萬8(5.5% 30yrs),你都穩過
3.對,借195萬,壓測所需月入要約1萬9(5.5% 30yrs),你都穩過
不過要注意以上係未計雜費
4.我認為居屋,始終居屋巿場較大,比着你有得揀都未必會買公屋
5.唔是間間銀行都接受白居二,搵翻大行
1.8成以下計
2.未必,mc好嚴,會睇份part time性質、係咪大公司、有冇報稅、mpf
齊資料、過到壓測都冇大問題,只係會好慢好慢,同銀行收緊左申請資格,有部分銀行已不接高成數了
係馬會parttime
有mpf, 税唔知, 做左半年only
不過月入唔係固定 睇果個月番左幾多 平均2千左右
咁有冇機計?
唔係呀,大部份大行都有做(HS BOC...),只係部分銀行暫停高成數,詳情可tg我視乎你情況介紹合適銀行比你
銀行同mc的確會懷疑你借錢做首期而唔批按揭,而且你筆p loan要落TU,再當供款負債計落DSR,隨時會令你過唔到壓測~建議都係穩陣唔好借銀行算或者借來擺酒,再過多排先買樓,減輕懷疑。詳細可比啲數字我幫你計計數
即係TOTAL供2層?定1層800-1000萬ONLY?
底薪加佣金都係咁計?
依家P做緊2.5,如果你急住想套啲錢出黎做其他投資就可轉,每月供多~$700,回贈都夠cover升左嘅利息
睇時間線,隔得耐都唔會當
唔明夠資料、過到壓測就可做足九成喇~
依個係政府政策only,講就咁講,但始終決定權都係銀行同hkmc度,所以唔擔保100%批到都係要試左先,不過touch wood批唔足 你要有後備方案。識有banker試過成功批到,保費加3-10%不等。
博士,我tg msg咗你可唔可以幫我睇睇感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞