撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
想請教一下

小弟個人公司自僱人士,一直每月出cash 5萬

如果想買樓,用一年做返靚條公司數報稅同個人稅及mpf,有冇機會做到8成按?

承上題 假如想買5m樓,本身有1-1.2m, tu b, 冇任何卡數同貸款,想做8成洗唔洗搵擔保人

同埋銀行會唔會睇多過一年?

Tks
想問一下咁既按揭點計

二人家庭想買樓 老婆月入三萬五 老公二萬(但有按揭係身 月供一千幾,兩年供完) ,若由老婆做借款人 老公可做擔保?同最多借到幾多?
仲想再問, 按 9 成機會大唔大 ? thanks
同問
我上網用銀行計數機計可以借到幾錢, 點解個數會唔同, hsXc 會借多D
想問下係call loan機會嚟講 H按係咪比P按高?

另外 隔離po有ching話樓價跌銀行會追咩25% disclaim rebate ,想請教係咩嚟?Thanks!
博士
本人46000月入
入職半年
公司名支票出糧
有MPF
有糧單
有僱傭合約
半年出糧紀錄

但因為上年大陸做野 冇稅單 (前年大前年有)

做8成上會 借4.4m
請問會唔會有機會上唔到會 擔心稅單問題

另外想問渣打係咪一條龍包哂 唔洗經mc
同問
case 差不多,現在85~90按仲有冇機
博士,想請教下你意見,
我月入35000, 未扣mpf, 13個月糧睇中左個580萬既盤,首置想做9成按揭,加埋女友16000收入做擔保,
自己有30000蚊分期未供曬,請問我情況過到壓測,做到按揭嗎?如果唔得,有無啲backup plan比到我?我係咪要去按揭中介度做左預估先簽臨約落訂?銀行做審批係咪會睇6個月內薪金證明?如果女朋友中途轉過工點計法,謝謝解答。
分幾多期還? 呢個數要扣入息額 ching 計下條數先
多謝巴打先,分12期還,
供淨8期,餘額係大概30000左右。
咁35k+16k-4K=47k

47k 最多500萬 計9按
想請教下, 大貓個banker話按保公司批左, 佇仲等緊大貓內部按揭部批,

咁樣係咪差唔多有offer, 同埋會唔會有咩問題唔批
做擔保唔係一定要直系親屬咩 ?
唔一定要
博士,想請教下,我人工mpf 前26000。(mpf 後24700)想問下:如果我想買間410萬嘅樓,做2成首期,供款唔過入息一半,但過唔到壓測。咁嘅情況有冇機會批到?
想問下壓測計唔計雙糧/花紅/津貼?
8成或以下計
想問下如果遞左按揭申請,未收樓期間轉工,銀行係咪會再重新審批過,
另外新工係一年合約,(通常會再續),銀行大唔大機會唔批?

博士指教下
有部分銀行會 睇邊個屋苑
正常唔會
轉按 新按保 唔可以cash out
按保下轉按 要重新再比一次保費
有按揭係身 最多借八成
壓測縮10%
未計保費 最多借4.4左右
最好有一年
大過六成 一定要經按揭保險
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞