撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
求學,點解9成最多借580萬同埋要6萬3去過壓測?
但呢個又寫6萬鬆就得

如果8成壓測唔係5萬5咩
博士請問你tg係咩
準備呢幾日搞按揭
想了解下經你rebate可以有幾多
咁又岩,因為我心水就6百幾萬樓既,但就好似好爆咁

但我又好想問,因為我做銀行, staff最多借人工120倍,1厘息,再多果部份要用街plan去計息,咁我街plan果plan個 壓測係咪將果120倍計果個數+ 街plan果個數, 定應該要我成舊用街plan計壓測

成日有啲staff同我話想做staff plan我都叫佢做街plan算
博士你好
月入 計唔計 花紅 \ Ot \ Allowence\ Mpf?
如果稅係連埋公司稅一齊報呢?
保費未計
客息加借唔係最多七成咩
當全部要壓測啦 政府水鳩人架
博士你好

我月收入:33K
女友(做擔保):25K(未計13個月糧同埋bonus)

首期有1.5M

想睇下最盡買到幾多錢嘅樓?

收入洗唔洗扣mpf 同埋稅?

13個月糧同埋bonus計唔計收入?

thanks
博士,請問其實按揭我自己做借款人+太太做擔保人。

同兩公婆一齊做借款人,喺做壓測上有咩分別?

因為我地只想層樓落其中一個人名

Thanks
博士, 想請教下

月入40000 有13個月糧,平均43333

首期2百萬最多可以買幾多錢樓?

自己搵mortgage calculator 2.45% 好似最盡6.5M

同埋按揭回贈 係唔係做親按揭都有定要自己同銀行傾?

Thanks
可唔可以只係落一個人名,另一個做擔保?
博士想請教下 美國以加咁樣 簡citi 會唔會有問題
博士!
宜家個TU 網長期維修 都睇唔到自己TU 點買啊
要親身上去買
想請教下按保轉按賺回贈

如果現時買600萬做9成,2.5% 30年,罰息期2年
2年後樓價不變,可以將整筆貸款(連按保)轉到另一間銀行,從而賺取回贈嗎?定係如果要轉按,就要變做借6成?
代朋友問:

話說小弟前排上車,搵左幾間銀行上會做九成按揭(700萬樓),其中渣打通知我批左,並叫我上去簽offer letter。

不過佢話Offer letter只會顯示九成按果部分,至於按保費方面雖然批左,但因為MC規定,果份文件只可在現場比我睇,不會比copy我,亦不可影相。

即是我手上有既文件,只顯示獲批樓價九成。請問這是否渣打/各大銀行正常做法?
如果係政府嘅合約工 會有幾影響按按成數?做唔做到九成㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞