撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
舉手問問題
女朋友係醫護, 小弟算係專業人士, 加埋70K , 打算買7.3M樓
計過係可以做高成數, 我係打算做擔保果個
不過近期小弟公司有遲出糧情況
請問會唔會影響做按揭
想問按揭保險一次過比仲有冇六折offer
同埋兩年後點assess我退唔退到

Aim 7.5M 做9按
依家仲有好多人上車咩
搭單問 使唔使要咩證明?
唔需要
加息
收入減
人工低左 借唔足
估價低左 借唔足
Thanks
博士求解答仲等緊銀行instruction俾律師樓,留個零星期俾律師樓夠唔夠做
早啲好喎,問銀行同mc 拎錢要預早幾日,你問問律師好喎
去完律師樓簽係咪等於完成 仲有無野跟?
博士我有用兩份工去做轉按有冇問題?
巴打,想問walk in 係唔係間間都差唔多?
而家問親都同aa quote 完全無分別
想問問村屋估價,係咪好難做到八成?
我問過A agent ,佢答我村屋好少做到8成半,多數8成
另一個 B agent話最多六成,話估價估唔到,否則村屋成交多到爆
我地想知村屋按揭係咪做唔到8成?怕曬時間睇村屋盤
新手睇樓
想問下買6.8M
同女朋友加埋屋企人連埋有現金$300萬

收入加埋55k,另有約滿酬金8k
兩個都係公務員
未結婚打算用我名做按揭,女朋友做擔保

有諗過2.7m(4成)做首期,省返
但之後應該完全無剩錢擺落mortgage link account,好似好蝕咁

其實係咪應該做2至3成首期,然後剩番啲錢放落mortgage link會著數啲?

另外想問買600萬以上既樓唔夠4成首期既分別係咪剩係會多左按揭保險筆錢?

求賜教🙏
公務員會有約滿酬金既咩 唔係公營機構先有?
有能力我會簡俾多首期 因為d利息好金
你有咁多首期 買大d都無問題啦
買680萬樓都幾難買到大單位
我算係長工但合約制,每次完約會有筆錢,9成9人都可以續約

我就係唔想供得咁辛苦,我計過
4成首期每個月供16000
3成首期每個月供18500
2成首期每個月供21000

我諗緊俾3成首期,然後我放80-100萬落mortgage link account,計番利息除番開大約月供16800
其實同俾4成首期差不多,同埋手頭會鬆動啲

定係直接allin4成首期,每月供小啲,但mortgage link就會無咩錢,又好似幾蝕
而家先多人上車
再唔買又後悔又話早知沙士
咁樣我係你會俾大份首期
因為你可以慳埋按揭保險
同比多咗首期你利息會負左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞