撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
非固定就難啲 半年料係基本 有機會問你拎一年添
博士您好!
想問一下而家除咗HSBC,邊幾間銀行個stress DVI可以做到65%?
邊間銀行個stress DVI可以暗底裏可以推到去69%?

( 假設申請人為現職公務員,沒有按揭在身。沒有任何P LOAN和卡數。想申請八成按揭上車。)

文章來源:
https://hd.stheadline.com/news/daily/fin/813868/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E8%B2%A1%E7%B6%93-%E6%96%B0%E6%8C%89%E4%BF%9D%E9%8C%84-%E7%88%86%E9%8C%B6-%E5%80%8B%E6%A1%88-%E4%BD%94%E5%85%A5%E6%81%AF66-%E7%8D%B2%E6%89%B9%E4%B9%9D%E6%88%90
早前滙豐則就新按保壓測試供款與入息比率要求自定65%為上限,如超該水平,可作個別個案檢視。據市場人士指,另外有大行雖無明文設定一個新按保壓測供款與入息比率上限指引,但暗底裏以69%為限。
博士,你好。首次置業,剛剛買左樓,樓價650萬,想借8成,要經HKMC,月入5萬2。聽人講經HKMC只可以入一張表,但我驚唔穩陣,想問下搵3間銀行搞,有冇問題?
如果匯豐執左, 我個按揭結果會點? 即還call loan 定另一間接?
無問題的
同你情況好似,師兄有無興趣留個tg交流下
請教下,小弟機緣巧合下有層居屋,但屋企人想我比返大概市值一半錢岀黎,層居屋未補地價,銀行受唔受按左層居屋拎筆錢岀黎?
朋友做擔保人 咩銀行得/唔得?
博士,你好。女朋友想買層500萬樓,不過人工得21k,諗住自已做擔保人

女朋友:人工20k ,冇持有物業,冇借錢

我:人工30k,持有一個物業,三年前買入,做咗五成按揭,每月還款13k,租金收入27k

請問 計算入息時 係唔係 我地兩個人工 加租金收入既7成 減去每月還款?

供款佔收入比率係咪減要10% 即係40/50?

假設過到壓測,女朋友按揭可唔可以做到7成?

唔該晒!
如果信用卡有十萬蚊既分期

做按揭前洗唔洗清左條數先?

定係銀行會直接借少十萬比我?
Thanks
巴打你而家咩情況?搞添晒?
同問
已成交
申請緊按揭,但今個月開始減左人工,係咪要重新再交過資料 洗唔洗同銀行個邊講
博士你好!
而家收入32k
老婆做擔保人,收入basic8k,total 20k

買500萬樓,過到壓測嗎?
近排mc 要批幾耐
如何爭取最好Offer?
同問
博士,我屋企人有層已供完未補地價公屋,請問可唔可以去銀行按筆錢,程序係點?
唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞