撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
無任歡迎啦
其實選擇都多,按八成就最多可借620萬;按九成就580萬,建議九成買~640萬樓
可比資料我直接幫你問banker,始終銀行內部決定,搞唔掂先加擔保
以我所知citi rebate高啲
而且高息戶口每間都唔同細則,有啲可比多過一個人申請
有啲家居保險有折
呼吸plan係新樓嘅野來的。符合而且通過政府資格嘅白表綠表,只要層樓係政府擔保期內就唔洗壓測,亦都唔洗擔保人,如成功申請建議揀翻樓齡較細嘅居屋,可做足9成半同25年,買之前問清楚aa同銀行
是的
按揭中介嘅營運模式係refer客人比合適嘅銀行,成功drawdown後銀行會比微薄佣金中介,而中介會抽取部分當額外回贈比客以吸引客仔,中介何其多,要小心有啲係不良中介,建議篩選下先去馬
依家普通都係rate 2.5%,不過現金回贈都夠com加左嘅利息有突
嘩,係好大貸款額先做到,應是citi
如高成數經hkmc就只可75-樓齡
低成數某部分銀行可做80-
月入四萬預可借420萬,700萬樓係冇問題的,但800萬單靠收入做壓測就唔得,要諗其他方法。
市建局收個層政府賠幾多比你?
400幾萬個層係咪供斷左?
有冇其他擔保人可搵?
預月入5萬5先夠過壓測,9成一定唔計bonus,只計穩定月入,要每個月一樣嘅fixed allowance先有機會計
最新消息渣打有翻預批,但最少要2-3個月
每間行擅長做嘅case都唔同~最好搵翻合適自己的,想嘅話可係度share下你個case交流交流
絕對會,要衡量擔保人職業、收入、穩定性,有case 58歲擔保人都唔批
銀行啲單都排哂隊,點得閒處理預批可試渣打嘅,不過好耐
樓下啲師兄講得冇錯,別冒險新政策同銀行mc批唔批比你係兩回事,的確有case做到,但只係極少數
我tg答左你,興趣姐,唔係負債唔洗計
我覆左你未?未覆再推一推
710樓要月入6萬3先過到壓測
9成就預最多可借580萬,最多買640萬嘅樓
按8成以下你可借到300萬,買到400萬中嘅單位
擔保人年紀唔可太大、月入穩定、冇負債同按揭係身就可
選擇都多,按八成以下預可借770萬,八成以上預可借730萬,再加首期就係樓價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞