撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
正常無問題
步驟上係銀行批左六成 再比按保批
銀行再望一望
唔該晒博士
重新比一次咪好唔抵?咁未甩mc係咪唔好轉按賺rebate?
700萬 借9成 大貓OK 嗎
想請問一下 居屋 已補地價
想做9成 30年還款期
查詢邊幾間銀行比較好?
問左渣打 話只做25
滙豐 花旗 都話可以做
參考下巴打 你首期幾多係手?
700萬 形薈 想借9成
樓花下年收樓就過罰息期
本身有人幫手擔保,下年就想甩埋個擔保
如果搞轉按甩擔保,我係咪可以揀返30年?
(另外月供18000,壓力測試人工要幾多?43000?)
已經有offer了, 麻煩哂巴打
呢個時勢都係唔等其他銀行, 簽左先算
正常無人咁做
出左offer有無話幾耐要簽?
佢話按保上月26號已經批左, 為期1個月, 但佢話後續要搞文件之類, 最遲要deadline前半個月答佢, 我就廢事等了, 一陣借唔到錢就仲麻煩
P loan 最個月還5千8,半前年借
月入4萬7
買385萬樓做按揭,想借9成分30年。壓測過到的
P loan對批按揭有影響嗎

謝謝博士
間屋冇我名,貸款人之一,剛還哂樓按貸款。
請問贖契程序影唔影響小弟做新樓嘅按揭成數?
同請問要等幾耐先可以甩底重新做人 (新按唔駛減一成)?
想問下搵星之X 或者walk in 既rebate 其實有無分別?

啱啱今日簽左臨約
各位巴打請指教

近期睇中個單位幾鐘意 業主開5.3M企得好硬
但問過幾間銀行估價都只係4.7~4.75M左右
小弟本身諗住做9成按揭 唔夠錢比返個差價
想問下 可唔可以問按揭保險公司借多啲錢 去到比我借盡9成買呢個5.3M單位

唔該各巴打
你打上銀行問可能會估足
有問題想請教一下

本身已經供緊樓,如果做擔保人,可以擔保到幾多?

簡單d睇供款能力減供剩幾多?
想請教巴打,想用綠表買28年既居屋,比4成首期,可唔可以做足25年?
因為就黎過30年擔保期,需唔需要壓力測試?
10%以上難啲
少過五年擔保期 當正常按揭做 最多六成 25年
要壓力測試
無數字點話你知
有按揭做擔保就 成個loan上限減一成
供款 壓力測試 減10%
博士,最近睇岩一個538萬既單位,同女友兩個計埋花紅月入40000,要幾多首期先過到壓測??大約有一球多d首期
我就最近睇岩一個550萬既單位,自己計埋花紅月入50000,要幾多首期先過到壓測??大約有80幻首期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞