撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
會問你借左去邊 同埋資金去向
唔岩
自照理論上借到25% 再睇cash flow
按保邊只二三萬
當500萬樓
150萬*0.0435*0.6 咪3萬幾 差唔多啦
係450萬*0.0435*0.6 係總貸款金額 唔係突出果三成
點會150萬乘
thx 依家先知 未借過按保 多謝指教
aa同我講9成按放租唔洗話銀行知
都唔犯法
真係銀行知左 都最多叫係嘔番四成出黎 加番少少個利息spread 真唔真?
純路人角度 非專業意見
即係咁 做銀行職員果個都係人 打工仔一個
你除非自首 仲要打上去逼佢call你loan
否則佢點會搵野比自己做?
準時還款 係基本要求

利申 從來無放過租 強烈反對高成數放租
點解反對?怕炒高樓市?
Citi最慢 3個星期鬆
苦等緊 , citi 而家應該回贈最多
信貸評分I cup 係咪人生已完?
但回多過1% 又相對應借少左...
都係要嘔番個舊錢出黎~ 應該差唔遠
想問下個操作係點, 我早一星期比哂大訂 ,
例如我買 550萬, 咁我已經比左55萬同啲雜費, 咁借小左既意思係成交果日再再自己比住1%出黎, 銀行之後再比返你?
當你申請9按,佢又回1.5%的話。最後個貸款額係90%-5%。
要比番5%。最多只可回1%
有錯請更正~~
0.5%??
想問博士 關於按揭問題 依家揀咗HSBC H+1.3 咁如果H唔高過P 係咪照跟H ?相反H高過P係咪跟返P?
巴打點做到I.級?

好似有J級,應該未到世界盡頭。
推一推,多問一題

5)我有層自住物業,我名,老公係擔保人;幾年後還淨300萬,我打算轉名俾老公,佢變做貸款人(佢入息3萬,係咪夠過壓測),我單名再買多間(首期60萬,買600萬樓下),再將第一間放租,租金證明係咪可以加大我貸款額(物業持有人係我老公),成件事可唔可行?
citi個Rebate應該高過哂戈2間wor
0.5%🤣
你最尾簡左邊間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞