撈左按揭好耐,你問我答(6)

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
上面答左你
但你一年後都仲擔保緊另一層嫁到時條數唔夠計都甩唔到名嫁
你現況係點?可比數字我幫你計計
九成預可借約430萬,首期咪樓價嘅一成例如買480萬,借430萬,首期就50萬,未計稅同雜費
有樓按係身就要計數先答到你
博士你好,如果抽中新居屋,但我同老婆喺香港都無收入(但有saving同可以俾一成首期)

請問可以喺無收入證明下借到銀行9成按揭嗎?

Thanks
當然,又唔洗指定金額嘅,都係除翻個平均數
有,但唔多
對,800萬以下可按9成;可向銀行加借按保,再每月還
搞掂哂銀行律師樓手續就可以
聯名人都係首置就得
對,揀個高回贈plan就可cover雜費、升左嘅利率同有賺
稅單方面要靠識做嘅banker幫你寫信向按保公司解釋。
高成數一定要經mc,有需要可搵我幫你入行target QBE鬆手啲
報香港稅?
bad news師兄
首先,所需壓測要最少5萬4先過到(5.5% 30yrs),你差啲,同埋9按唔計雙糧的
第二,幫你計左DSR爆左,有成65%,過唔到
建議可加多個擔保人,解決哂兩個問題
另外審批途中千其唔好中途轉工...因為mc會check到,到時可能要你補文件,甚至唔批,搞搞下分分鐘趕唔切成交期,要drawdown完先好旭份工
博士你好
我同女朋友Target 緊買650萬樓

Cash 有130萬(包稅同雜費)
我月入30600x12個月糧+bonus (年頭出20000)
女朋友22400x13個月糧+bonus (年頭出70000)

大家都大公司穩定收入
我差grantloan ~45000, 次次去711交cash

無其他欠債/不良記錄
想問下咁樣借盡會唔會好搏?

如果Target 630係唔係穩少少?
Thanks
博士你好,
我同女朋友有穩定工作(一個公務員), 月入總共 around 46k
睇中一層430萬既樓, 會唔會好危險過唔到壓測 ?
有冇話要用番公司戶口入,定食錢機都得
續問,如果加擔保,搵家中長老可行?
銀行會否考慮長老歲數?
另外去走左幾間銀行,都答我而家唔做預批,
咁係咪要簽完臨約先搞到?
博士想請教你

我月入38k, 上年樓花屋企人幫我擔保借左5m, 寫我名
今年想結婚置業,打算寫老婆名,佢月入23k, 想問我再擔保, 可以借幾多?

謝謝你
香港的收入報香港稅
海外收入報左當地稅
NGO穩定每個月出糧
但仲有2年幾就退休
大唔大問題?
50 年就唔知做唔做到
但9 按應該唔得 9按只計固薪
師兄, 你睇邊頭樓 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞