[背囊撚][6]有無人知邊間係背囊鋪係黃店啊?

1001 回覆
28 Like 8 Dislike
有無幾多budget? 或者咩類型便服
Ablecarry 挺好多。
Budget 2000HKD

便服真係T shirt牛仔褲果種
Able carry通常邊度買最抵
Aer tech pack/ day pack 都應該幾好 , 前者大少少同多一格main compartments,所以高大會好睇啲,後者就比較啱亞洲人torso size 。格隔充足,laptop compartment 有墊高同soft lining, 金屬機身都唔係太驚花。而且用料硬淨,codura 耐磨襟用,用五年應該無乜問題,落細雨都頂得順。而且外形設計都比較簡約,方便易襯,t shirt ,恤衫都ok。不過就好似剩係得黑色。
話就話港牌,但感覺用料中規中矩,保養經驗又無乜,應該都係幾年貨仔,唔係好值。
Thx ching

好心唔係大牌子就唔好定咁貴

唔保值(?)
保養耐用成疑
最後單頭pre order左MPL30 v2, 呢度有無其他巴打都係tier 1入?

九月收到貨再包膠
呢排個背囊爛爛地想換個好少少
睇中Able Carry Daily Backpack/ Daybreaker真係幾吸引下
不過2隻物料邊款耐用高少少? 見佢個X-PAC貴3舊水
同樣價位想入Mystery Ranch Urban Assault 21
Fjallraven睇落去唔知邊款好
budget: 1500HKD以下
18~25L, 日常上班使用, 塞到個15" notebook(獨立隔間佳), 水樽, 少量文件
最好擋到下潑水/防水
able carry cordura 耐用過xpac 同daybreaker, 但係防水就xpac好啲

UA21 同daily backpack 都唔錯 睇下間格邊個啱你多啲啦
Mpl30 v1表示暢快使用
二手入嚟玩下就幾好
Codura 就耐磨,xpac就防水。不過平常用就其實差唔多耐用,所以好難comment 。

如果想要獨立laptop compartments 可以睇睇mr 嘅ua24 ,外形同21差唔多,但有多啲間隔同埋外面全部防水ykk 。

Fjallraven 嘅話就可以睇下raven 20, 望落無咁軍事feel, 易配出街翻工look 。不過就防水麻麻,始終g1000 要定期上臘。

不過個人覺得aer 同bellroy都幾好,用料紥實,價錢ok, 間隔thoughtful. 如果有運動習慣可以望下aer active collection 嘅fit pack2 , 如果無就可以睇下aer day pack 2, bellroy classic ,呢幾個都適合日常/office 工用。
V2 有外袋放水樽
bellroy transit backpack幾正
有冇巴打用開sling bag?睇緊code of bell xpod
巴打們平時點保養啲背囊
平時冇乜點理用完就咁由佢吹風(大汗撚) 到發現已經出哂黑色一點點
Sad, 不過呢啲嘢就各花入各眼
佢啲sling 好大個,有啲似messenger 。小弟覺得sling 都係細個啲(<5L)好
最後就mild soap 加水,然後陰乾。
不過黑色一點點就應該關料同顏色事,買深色袋好過
最好用mild soap 同水洗*
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞