[歷史台]日不落的傳奇,大英帝國的故事(2)

1001 回覆
323 Like 1 Dislike
乜原來侵同希拉莉都係第一任蘭卡斯特公爵既後代而奧巴馬就有愛德華一世既血統
乜原來侵同希拉莉都係第一任蘭卡斯特公爵既後代而奧巴馬就有愛德華一世既血統

依個真係唔知,原來連依兩個總統都有關係
一講Edward I 就諗起 Braveheart, William Wallace

Freedom!!!!!!!!!!!!
留名

依個真係唔知,原來連依兩個總統都有關係

以前英國過美國都係貴族?
點解咁多人都有皇室血統
約翰留俾個仔嘅江山千瘡百孔, 路易嘅法軍攻佔倫敦,控制南英格蘭大部份水道。

完來雜種威廉之後
仲有外來人打過上倫敦

威廉3世
Prince of Orange
睇緊本書叫
1000 years of annoying the French

佢話法國人屌9英格蘭人
the only thing they cook properly is Joan
一講Edward I 就諗起 Braveheart, William Wallace

Freedom!!!!!!!!!!!!

蘇格蘭民族英雄
約翰留俾個仔嘅江山千瘡百孔, 路易嘅法軍攻佔倫敦,控制南英格蘭大部份水道。

完來雜種威廉之後
仲有外來人打過上倫敦

威廉3世

點解荷蘭可以咁勁、佢海軍勁但係三邊環地,唔驚陸軍比人打柒?
留名
Finally!!! Lm
留名學野

完來雜種威廉之後
仲有外來人打過上倫敦

威廉3世

歐洲大陸好似陸軍都係普路士最勁

其實荷蘭早過英國做海上馬車夫
留名

完來雜種威廉之後
仲有外來人打過上倫敦

威廉3世

一方面荷蘭佬好唔服管,成日叛亂,基本上你唔係拿破崙之流都唔夠膽食咗佢,另一方面佢夾喺德法兩大民族之間,雙方互相制衡,兩面都冇得㩒住佢嚟砌

完來雜種威廉之後
仲有外來人打過上倫敦

威廉3世

一方面荷蘭佬好唔服管,成日叛亂,基本上你唔係拿破崙之流都唔夠膽食咗佢,另一方面佢夾喺德法兩大民族之間,雙方互相制衡,兩面都冇得㩒住佢嚟砌

荷蘭係西班牙自古以來的臣民
我見過本書話french3自吹自擂法國人William the conqueror 係過去1000年唯一英倫海峽攻上英國本土既人

作者一來有William the Prince of Orange
二來William the conqueror係Norman唔係法國人
而吹一個Norman做法國人就好似叫一個愛爾蘭人做英國人一樣咁危險

到講到百年戰爭battle of Crecy
佢就話法軍係queued up and waited to be slaughtered by the English longbowmen

到伊麗莎伯一世斬左Mary the Queen of Scots個頭, 佢就話係cutting the French head off the Scottish shoulder
仲話the removal if Mary's head 係remove the only hope for French to get on the English throne
留名
睇緊本書叫
1000 years of annoying the French

佢話法國人屌9英格蘭人
the only thing they cook properly is Joan

Joan係邊個
睇緊本書叫

佢話法國人屌9英格蘭人

Joan係邊個

聖女貞德
睇緊本書叫

佢話法國人屌9英格蘭人

我係地鐵笑到收唔到聲
睇緊本書叫

佢話法國人屌9英格蘭人

我係地鐵笑到收唔到聲

煮到變碳都叫properly?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞