【熱血】【武鬥】源界神話第二部 — 神魔雙雄

1001 回覆
93 Like 7 Dislike
第二十九章 陳一

小木屋內。

壁爐裡的乾柴燒得啪啦作響,搖曳的火光溫暖簡樸的小飯廳,男嬰在手造的嬰兒木床上睡得正香,而陳一和龍天墳在繆思的命令下乖乖坐在飯桌進餐。

繆思是陳一的妻子,一個中俄血統的美女,擁有西方人的深輪廓。她身上沒有半點源力,也不會武術,跟外表一樣弱不禁風。她溫柔健談(至少比陳一好說話得多),而且以前是西餐學徒,所以能煮得一手好菜,更把這個家打理得整整有條。

「紅酒汁煮雞脾伴菜蓉餅,慢用呢。」

「好耐都冇食過雞脾,哈哈。哎,唔介意我用手食?哈哈。雞脾要落手食先惹味。」龍天墳吃得津津有味。

雞脾是龍天墳的至愛,看他當年處女出場,在茶餐廳點餐的那一幕就知道了。

「隨便隨便,你賞面就好呢。重有好多,千祈唔好浪費。」

陳一漫不經心地瞧看龍天墳,一言不發地繼續挾菜,吃飽後放下筷子便逕自走出屋子。師兄弟兩人同桌食飯,卻是各自修行,彼此把對方當成空氣。幸好有繆思不時緩和氣氛,才不致尷尬罷了。

當然,龍天墳對過去的事仍耿耿於懷,霎時間也不知要怎樣面對陳一才好。畢竟,後者跟自己在「B時空」仍是以命相搏的仇敵,現在卻居然像朋友般坐在一塊,難道不奇怪嗎?

龍天墳不是洪轟天或者刑爆烈,記性倒好得很呢。

「龍先生同阿一以前關係好好吧?」繆思抱起呱呱哭叫的男嬰,訕笑道。

「佢係我師兄。不過想殺死我.....甚至自己親生妹妹。唔,我認識嘅陳一同屋外面嘅男人係截然不同嘅兩個人......」龍天墳說到後面支支吾吾的,聲音弱不可聞。

「唔同嗎?」繆思好奇道:「龍先生不妨照直講呢。」

龍天墳沉吟半晌,續道:「冷酷,心狠手辣,為權力可以放棄一切嘅男人。至少嘛,唔會係一個丈夫同慈父囉。」

「所以你恨佢?」

龍天墳不語,一時間陷入沉默。

「阿一的確係一個冷漠,不善表達情感嘅男人。不過佢同時都係一個溫柔,重感情嘅人。」

「溫柔?你真係眼光獨到。」龍天墳嘿嘿笑道。

「嗯,我認識阿一嘅時候,佢正被教庭追殺,身受重傷,甚至曾經想將我殺人滅口呢。」

「的確係陳一嘅作風,佢就係一個咁嘅男人。」

繆思笑了笑:「但佢冇做到。後來教庭發現我窩藏阿一,將我視為共犯,幾百個源者將我工作嘅餐廳包圍。當時佢重傷未好,其實大可以掉低我一走了之。但佢最後選擇趕到餐廳將我救走。」

「英雄救美?然後呢?」

「日與夜嘅追殺,喺我哋幾乎走投無路嘅時候遇到鏡海大師,抵達鏡國......嘻嘻,最後就有咗高翔,喺呢座山定居啦。」繆思溺愛地看著懷中的男嬰。

「佢變咗。」龍天墳若有所思。

「人同食物一樣,透過嘅調味料以及烹調方式,味道都會徹底改變,可能會變得美味,亦可能糟蹋食材。喔,我本來唔知道龍先生喜歡食雞脾呢,嘻嘻。」繆思打一個眼色。

龍天墳愣一愣,錯愕地看著眼前的碟子。

這時候,陳一忽然推開木門,探頭進來幽幽道:「龍天墳,食完你嘅最後晚餐就好躝出嚟受死,唔好浪費時間。」

龍天墳聳聳肩,嘀咕道:「屌那媽,都係冇變。」

夜半時份,木屋外的雪地上。

此時,龍天墳氣喘吁吁地攤在白雪中,臉頰一片瘀青,身上的爪痕縱橫交錯。

陳一站在一旁把玩雙手的爪套,不屑地說道:「老鼠始終係老鼠,永遠都唔係貓嘅對手。你除咗頂帽之後,就唔識用源力?呢一個係你嘅致命傷。」

「哼,我同你唔同,要靠『媒介』先可以運用到體內嘅源力。」

「錯。你似乎連基本概念都冇。首先,撇開之前所。第一,源力就係源力,從冇流派之別,所謂『六系源者』之說不過係人類透用自己可以理解嘅方式去分類。事實上,源者係一個容器,境界愈高,容器自然愈大。」

「容器?境界?」

「解源境、化絲境、源界境、晉聖境、聚靈境、師源境、禦王境、聖帝境、始尊境。照鏡海和尚所講,人界受無形嘅規則所限,力量只可在聚靈境之下。一旦突破到聚靈境,『領路者』就會立即出現,將源者接到源神界或者源淵界。所以,你可以將晉聖境與聚靈境理解為人神之間嘅分水嶺。源者修練任何功法都殊途同歸。」

「第二,源者實力即使再強大,只靠自身嘅源力始終有限。想要變得更強,甚至突破到晉聖境,必須感受身體以外嘅源力。」

竅門在於呼吸。

陳一瞧了龍天墳一眼,冷笑道:「休息夠就開始。七日之內,我保證你會死上千百次。」

龍天墳緩緩爬起來,拭去嘴角的血漬,雙眸充滿戰意。

「繼續吧。你好好把握呢七日,因為七日過去之後,你永遠都無辦法殺死我,嘿嘿。」

白雪紛飛,師兄弟兩人同時邁步而上,身影再度在茫茫飄雪中閃爍........
輕輕一推
唔係唔使戴帽啦咩
師兄已經變咗暖男
唔戴嘅時候淨係可以用到少少力量,實力大幅下降
雞脾
雞脾唔係臨行刑先食咩
帽男第一章有

變成好兄弟嘅日子不遠了
好奇一問
赤骨魔同莫迪比 邊個勁啲⋯
如果正面隻揪應該赤骨勁啲?
但莫迪好多古怪野一控十咁圍毆
如果赤骨都勁過莫迪 咁魏仔佢地而家真係廢到極點喎當年包皮都打得贏赤骨 雖然係險贏
幾時有文
樓主好好休息小心身子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞