【熱血】【武鬥】源界神話第二部 — 神魔雙雄

1001 回覆
93 Like 7 Dislike
深夜一推,我終於做到啲野喇
Btw,唔知點解硬係覺得中出巴支筆好神奇,因為小弟我本人真係幾鍾意紫色,而咁啱沈夢生隻色又係紫色
係喎 我真人都係鍾意黃色
我都好鍾意藍色
樓主d文睇得好舒服,有feel有feel
加油出多d
契弟晏啲覆

在錯誤的宇宙尋找愛是鏡海的寫照
不過鏡海不是基的
咁早番工
我先剛剛番到屋企
原來係鏡海既舊情人
仲以為鏡海嘅情人得三上老師佢地
中出巴,想問個無聊問題,鏡海係咪有頭髮嫁?因為頭先重睇最新嗰幾part,望到鏡海個名突然腦中浮然咗卡卡西個樣(p.s唔知卡卡西係咪蝗語,細個叫開畑鹿驚嘅,但唔知幾時開始就叫咗卡卡西,如果係蝗語嘅話,對唔住
沈施主睇黎你要重睇,貧僧的頭髮係時長時短,無記錯仲有時係光頭
死喇,睇嚟真係有重睇嘅必要,但唔知有冇記錯鏡海巴你真人好似係長頭髮,因為我記得好耐之前唔知講起咩,好似見你有提過
中出巴打快少少
我頭髮生好快,所以成日留完長又想短,剪完短又想留長
而家係剛好man bun
長頭髮既男人好正
終於追到live 中出巴hi
第二十二章 真相是.....

一星期後的正午,明鏡寶殿內。

此時,鏡海和尚一如往常地盤坐在古銅佛像下的蒲團上誦經,直至龍天墳和魏獨一行人步進寶殿,他剛好唸完最後一個音節,緩緩睜開雙目。

鏡海和尚掛上一抹淡笑,表情毫不意外,彷彿早就已經知道眾人這一天,甚至這個時候會出現。

一切都在他的意料之中。

「親愛嘅少林戰士,短短幾日就回復得七七八八。大家生龍活虎,重可以蹦蹦跳跳,實在令貧僧安慰呢,嘿嘿。」

幹,這哪裡算是生龍活虎啊!你看過「生龍活虎」的人會包得像木乃伊,臉上一片青、一片紫的?!他們在心裡嘀咕,倒不敢把心底話說出來。

坦白說,鏡海和尚的話也錯不了。經過一個星期的靜養後,連傷得最嚴重的龍天墳和魏獨都可以下床活動,只是身體仍然處於虛弱狀態罷了。

至少,跟走路一拐一拐,被巨人泰拿折磨了幾日的陸思家相比,他們的確是生龍活虎。看著不似人形的陸思家,他們覺得自己很幸福啊!

現在的鏡海和尚雖然掛起那副嬉皮笑臉,跟當日比試時擺出的冷酷姿勢截然不同,但大家已經知道前者的實力遠超想像。重要的是,他們知道鏡海和尚對自己不存惡意,當日嘴裡說要擊殺大家,其實也不過是激將法而已。要是鏡海和尚要殺死大家,用不著搞得這麼麻煩,在山裡隨便埋了自己就好。

經過這一場敗仗後,眾人終於從「年輕強豪」的夢中驚醒過來,認清天外有天的事實。擊敗源魔莫迪就很厲害嗎?錯了,原來一點也不夠看。

到底要到怎樣的境界才算得上真正的強者?像鏡海和尚的?又或者,強者的領域不在這個世界之中,而是守夢曾經在言談中提過的陌生之地,『源神界』?他們不約而同想到同一個地方。

洗去一身傲氣,然後認清不足,虛心求學,這是變強的第一步......

大家在鏡海和尚的指示下圍坐在磚地上,活像一群等老師給自己說故事的學生。

魏獨問:「既然我哋已經通過你老人家嘅試煉。我哋想知道自己嘅身世以及有關體內禁制嘅事。」

「首先,你哋嚴格上並未通過貧僧嘅試煉。不過,試煉之事且暫且擺到一旁。出家人從不食言,今日喺殿中一定可以解答各位嘅疑問。只怕知道真相之後,各位又能否給予自己一個『答案』呢?哈哈。」鏡海和尚故弄玄虛地打趣。

「答案?」

鏡海和尚饒有意味地反問:「各位喺呢個『位面』鬧得滿城風雨。如今更要掀起革命,對抗教庭。目的呢?要取代教庭,成為呢個『位面』未來嘅統治者?」

「另外,當大家知道自己嘅身世,會繼續留喺呢個『位面』,抑或要回去各位成長嘅『位面』呢?喔,貧僧所講嘅『位面』係一種叫法。」

鏡海和尚看著一頭霧水的眾人,失笑道:「果然,飯要一口一口食,奶要一個一個摸。各位認為世界係點構成?」

「將一切固有嘅思維、概念拋到腦後吧。世界劃成三層,源神居住嘅源神界、群魔亂舞嘅源淵界以及大家如今身處嘅人界。源神界、源淵界又簡稱為『神界』同『魔界』。哎,之前大家遇到嘅莫迪正係來自源淵界嘅小源魔囉。」

對於鏡海和尚口中的源淵界,魏獨一點也不陌生。畢竟,死神艾比、孟婆就從源淵界而來,而自己去過的幽冥殿更是源淵界的九幽之地。

另一邊廂,當龍天墳聽到源神界時,則不禁想起傳授自己功法的「土地公」,讓有在明鏡山出手相救的月文山。

「平行時空。」沈夢生自語。

鏡海和尚點了點頭:「神魔兩界只有一個,但人界乃三千世界,就如你所講嘅平行時空。每一個位面擁有自己嘅歷史、文明,依靠不同嘅『天命』去支撐。『天命』無形,亦是可變,既可以係人類嘅氣運;亦可以係上古神兵利器。當一個位面失去『天命』,自然會走向滅亡。」

「既然位面係平衡而生,咁即係會出現另一個『我』?我同另一個『我』兩者有連結?如果同一個位面出現兩個『我』,會有咩後果?」沈夢生一語中的。

鏡海和尚輕笑:「會,或者唔會。至少呢個位面之中,就只有一個『你』。按天道規則,凡人係唔容許同時出現喺同一個位面。」

他略頓,若有所思道:「兩者,只有活其一。」

「呢一個問題同各位嘅身世有關,一切要由二十四年前開始講起......喔,與其由貧僧講,倒不如由各位施主嘅眼睛去睇吧。」

語畢,鏡海和尚布袖一甩,一面二米高的古樸銅鏡憑空出現在寶殿中央。鏡面出現一個漩渦,瞬間把眾人的心神吸進去........

「好好直視呢一場悲劇吧。」鏡海和尚環視目光失焦,像靈魂被播走的眾人,呢喃道。

就在大家的心神陷進過去的畫面之時,殿內除鏡海和尚以外,還有一個人沒有受到影響.........

她正是守夢。

「鏡海大師,我有一事相求。」守夢站起來,緩緩走到表情呆滯的陸思家身後。

鏡海和尚淡然一笑:「夢施主......貧僧應該叫返你蝶姑娘吧,不妨直說。」

守夢沒有否認:「大師果然係諸相島嘅天才神僧。大師神機妙算,可知『佢哋』會否追到人界?」

「你要避嘅勢力係擁有特權,隨意來往三界嘅一族。答案好明顯吧,不過係遲早嘅事。」

「你可以幫我?」

「幫你逃走?嘿嘿,守門一族嘅小新娘。」

守夢的纖手擺在陸思家的頭頂上方:「如果你都無辦法,我唯有再試一次-」

「停手吧。是福不是禍,是禍擋不過,萬般皆是命。你已經將寶簫丟過五次,幾經轉折依舊重回手手中呢。再者,你再搞兩搞,陸施主隨時會白痴啊!」

守夢眼眶泛紅,不甘道:「即使幾多次,我都會保護佢。人界唔安全,我就帶佢去源淵界。」

「蝶姑娘,你當初與魏獨等人而行,應該係對佢哋有所期盼吧?」

守夢抿唇不語。

「耐心等待吧。逃唔過乃命運,你哋相遇又何嘗唔係命運安排呢。未來往往難以預料,善哉善哉。」
勇巴打
守夢同陸思家
天命……千火姨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞