【熱血】【武鬥】源界神話第二部 — 神魔雙雄

1001 回覆
93 Like 7 Dislike
Ban一貼百

首先,
屌你老母,2020年都到咗,
幸福醫藥仲夠膽日撚日幫TVB報時間?

本團隊一向都好唔妥你間藥廠
以前平時打住「幸福」呢個旗號不斷食香港人饅頭
一粒5毫子出面買到既藥你賣到5蚊一粒,賣貴成10倍
以為香港人平時有病唔舒服,就搾住我地春袋,焗住買你啲貴藥?
可惜,好快就會係我地搾返你春袋
現階段先諮詢民意,反應良好既話團隊就開始編制攻略

本團隊正籌備一個破解幸福醫藥產品既完美攻略
簡單黎講,只要你一想係超市/便利店購買幸福醫藥既產品
你就可以參考我地既攻略,係出面普通藥房搵到同一種藥,即係替代品
唔洗幫襯幸福之餘又可以唔洗捱貴藥
(由於幸福既產品係一般超市都買到,並唔需要任何醫生紙、藥劑師就可以係街房買到,香港人唔需要擔心法律問題)
(街房係指XX藥房,不是藥坊藥行,有紅色十字Rx logo既先係藥房)

至於藥物用法、副作用等資訊,我地攻略都會作出解說,
因此唔洗驚藥物安全問題 (俾你可以係超市買到既藥都唔慌危險得去邊)

下面將簡單介紹攻略:
我地會針對每一種幸福藥業既產品作詳細分析,包括有效成份,劑量,用法,副作用等等
然後為香港人推薦一啲係屋企樓下藥房都買到既藥
驚假藥既就去有藥劑師既屈記買,但可能貴少少

以下係其中一個例子

好似呢隻最常見既例子
幸福止痛素

入面主要成份係paracetamol 500mg
其實paracetamol即係Panadol,係街房買散丸只係1蚊一粒,但幸福就賣成起碼5蚊一粒

另一隻係幸福安泰敏

入面主要成份係Loratadine 10mg (Loratadine好cheap又廢)
出面街房賣緊$0.5一粒,五毛出個po就買到

去街房買藥好簡單,俾個藥名同劑量佢就俾到你 (要強調買散丸)
本團隊去過好多藥房試過買,唔係間間有,但只要講啱藥名就問題唔大

你係得TVB落廣告,我地都唔會再當你係同路人,
你唔再係香港人既藥廠
各位係幸福做marketing既同事,本團隊都對你地略有認識,
如果你地係黃,或者真心想為公司好既,
希望你地可以考慮改變下傳銷策略

本團隊正式向幸福醫藥發出最後通諜,
若三個星期之內(新年前)唔作出同TVB斷約/停止續約或相關聲明,本團隊將會向幸福醫藥作出第一波攻勢
撇開幸福落廣告唔講,向來唔買呢個牌子
一來貴,二來食完同冇食冇分別
更正重出

魏獨等人你看我,我看你的,然後不假思索地點頭。

「打!」

他們再沒有幾年時間能耗,在鏡國等下一輪試煉。

等待,從來都不是他們的作風。

龍天墳一行人逃到「b時空」後,一路都是披荊斬棘的走過來,在不少強大的敵人手中活下來,也試過像軍將征戰沙場一般作戰,現在還會怕一場比武嗎?

再說,他們這邊撇開裝飾用的偵探陸思家,可是有十一個源界境源者,而鏡海和尚只有一個人啊。

咦,等一等。

想到這裡,姜橋掃視幾個隨鏡海和尚而至的斗笠客,謹慎地問道:「鏡海大師言下之意係我哋輪流與你一個人比鬥?以多欺少,未免有欠公平。」

鏡海和尚搖頭應道:「確實唔公平。」

果然反口了,眾人聞言不禁皺眉。

「貧僧喜歡欣賞火辣辣嘅打車輪,但對車輪戰提唔境興趣。所以,各位施主一齊上就可以啦。反正大家都唔係貧僧對手,哈哈哈。放心,貧僧身邊幾位同伴唔會出手。」

讓我們一起上?這個臭和尚很強,但會不會太狂妄自大啊?!

鏡海和尚此話一出,除了守夢,還有自以為見識過前者實力的魏獨和冷凝霜外,其餘的都大感訝異,臉上的不悅之色顯露無遺。

當然,魏獨和冷凝霜並不知道,當年鏡海和尚在萬佛寺只是一道鏡像化身,實力比眼前人差得多。他們更不知道的是,眼前的鏡海和尚跟身處源神界的本尊相比,也恐怕只有其一成功力而已......

鏡海和尚,諸相島的怪僧,不但是如來佛的核心弟子,更與六祖慧能比肩的天才源神。

「源神與凡人之別,就如巨人與螻蟻。」守夢若有所思地呢喃自語,聲音弱不可聞。

此時,生性好戰的洪轟天和刑爆烈已按捺不住滿肚火氣,雙雙捲起衣袖,大步而上,一副找架打的模樣。

「呵呵呵,幾位小施主似乎不滿貧僧嘅建議啊。」鏡海和尚不以為然。

與此同時,一個身型胖胖的斗笠客忽然握起右拳,搭在左腰腰際,微微曲膝。

「呼。」

他深吸一口氣,身上登時爆發出一股使人心悸的氣勢,斗笠無風自動!

「哈。」右拳在空氣中往右一掃,劈出一道無形的劍氣!

居合斬?!雖然對方手中沒有武士刀,可是宮本香織一眼看出那擺明就是居合斬的動作,由蓄勢到出手一氣呵成,而且在空氣中擊中炮仗一般的爆響,威力恐怖無比!

「小心!」

宮本香織瞳孔收縮成麥芒,雙手握起木刀,瞬間閃至洪轟天和刑爆烈身前,同時把源力灌進鈍木刀之中,以刀身擋下劍氣!

碰!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

劍氣摧枯拉朽,宮本香織彷彿被一列火車正面撞中,連人帶刀被轟飛,硬生生撞在洪轟天跟刑爆烈身上,三人摔到五米外的石梯邊緣,半晌後灰頭土臉地爬起來。

石梯上的眾人鴉雀無聲,臉上的不悅驟然消失,取而代之的是說不出的震驚。

一招秒敗,而且對方連武器都沒有用上.....

很強,跟爺爺劍聖宮本一刀齋是同一層次!雖然不知道誰強誰弱,但至少遠遠在自己之上!宮本香織手腕發麻。

「唉,連我一招都撐唔住,重敢有意見?鏡海只比我哋更強,同時應付你哋十二個都不過小菜一碟。」胖斗笠客首先拉低帽子。

「壽司師傅?!」宮本香織驚呼。

宮本香織的杏眸倒映的中年胖大叔正是數日前有一面之緣,還讓自己帶木刀來這裡試煉的壽司師傅!

晉聖境大成,平日在壽司過日子的刀匠,山本鄉。

「喔。我之前講過,你用木刀通過試煉會幫你忙。不過,如果你嘅實力可以令鏡海認可,我幫你又如何?哈哈哈。」

這時候,另外四個一直抱手看戲斗笠客忽然發笑,也隨山本鄉紛紛拉低帽子,露出真面目!

與一眾仍然被劍氣震懾的同伴不同,魏獨甫看到斗笠客的樣貌,登時激動得雙肩抖過不停,俊臉的冷漠與邪氣被激動的表情取締!

「方師兄?!」

「雲師兄?!」

對魏獨而言,在這幾個斗笠客當中,有兩個男人絕對不是甚麼陌生人,而是看著自己轉變的師兄!

當年萬佛寺之戰後杳無音訊的「一禪指」,方斷空!

另外一個就是已經戰死的「五毒掌」,雲海淵!

魏獨眼眶泛紅,跑上前想要攬著方斷空和雲海淵,卻被兩人側身躲過。

「施主,你有病?雖然我唔介意抱男人。」雲海淵陰柔地笑道。

「肯定有病。無啦啦叫人師兄,認親認戚,哼!!」方斷空奇怪地盯住魏獨。

「師兄?我係阿魏.....嗰個油頭毒男阿魏啊。」魏獨呢喃,失望的視線落在鏡海和尚身上。

鏡海和尚故弄玄虛:「佢哋係方斷空同雲海淵,同時又唔係方斷空和雲海淵。想知道真相,就要同貧僧比一場囉。」

「我打。」魏獨沉聲道。
「十分好。各位接受挑戰就請入去明鏡寺,好好休息一晚,調整至最佳狀態。貧僧已經為各位準備好房間同寫真集.....如果大家有心情睇,嘿嘿。明日一早後山見。唔好要貧僧失望呢。」鏡海和尚擱下這話便跨進寺門,身影沒入明鏡寺中。

「打。」眾人齊聲道。

哎,正當眾人準備跟上的時候,發生了一段小插曲.......

對了,斗笠客不是有五個嗎?除了山本鄉、方斷空和雲海淵外,最後的兩個人又是誰呢?嘿嘿。

「蘋果......」

「蘋果阿姨.......」陸思家震驚。

陸思家眼前的女人正是之前收集情報,在市集遇過的蘋果阿姨。此時,蘋果阿姨的臉上掛住一副古怪的笑容,跟市集賣水果時般若兩人。

「哥仔,你話要襯阿姨獨守空幃嘅時候探訪嗎?呵呵。世界真係細。你可以叫我薇拉阿姨。」

她是擅長調理農務的晉聖境強者,薇拉夫人。

「呃......原來一個局。即係你唔係賣水果,話有一個大隻佬老公都係假㗎啦。」陸思家終於知道自己被騙了。

他第一時間想到的是,那些蘋果不是有機吧?

「Nonono,阿姨真係賣蘋果。你嘅蘋果真係有機,O-r-g-a-n-i-c~而且.......」

「而且?」陸思家撥開一直戥自己肩頭的手指。

「而且阿姨真係有老公,真係可惜,嘻嘻嘻嘻。」

「有老公嗎?喺邊,叫佢嚟見我。我未驚過啊,可愛嘅小蘋果。」

精人出口,笨人出手,我不會打,至少懂拉攏關係啊!哈哈哈!

陸思家一念及此,回復口甜舌滑的表情,撥開還在戥來戥去的該死手指:「妖,咪搞啦。」

「可愛嘅小蘋果?」

「嗯?」一把陌生的男聲傳進陸思家耳裡。

「我喺度。你搵我嗎?」

陸思家愣了一愣,僵硬地轉身。便看到一個比自己高兩個頭,手臂比自己大還要粗,而且在冰天雪地還他媽的穿背心的彪形大漢。

晉聖境源者,薇拉夫人的丈夫,「辮鬍巨人」泰拿!

「調戲我泰拿嘅老婆嗎?希望你過唔到鏡海大師嘅試煉。因為過到嘛,你一定會死得好慘。」泰拿把玩下巴的橘色辮鬍。

「大佬,係誤會......誤會!一場美麗嘅誤會!」陸思家搖頭擺手。

「係報應。」姜橋嘆息。

「雖然為人愚笨,但勇氣可嘉。」沈夢生附和。

「He is a warrior.」樂若沫拍手。

然後,陸思家殺豬一般的尖叫聲響起,響徹整座明鏡山,淒厲無比!
罪惡之都周街都隱世源聖
出面都有 留意吓赫奴嘅對話同墨長城嘅說話
c+幾時都要出嚟派膠
切磋切磋
Flirt 人老婆唔使還呀?!

陸思家之後有難了
鏡海巴 拉好筋未
淨係記得赫奴話如果一百年前都有佢地就好
無「一百年前」
不過赫奴講呢句其實好悲哀

between 再前啲同相奴嘅對話
等文好辛苦
準備好晒聽侯中出巴指示
契弟今日收工努力寫文
第二十一章 半神之力

翌日,明鏡寺後山。

明鏡寺屹立在白雪皚皚的群山之巔,面積遠比電視常見的那座少林寺小得多,跨入山門後兩側各有一座禪師塔和自然造景的庭園,像八角亭、木造小橋、石桌石椅的,還有那些梅花樹和修剪得整整齊齊的羅漢松,倒讓這座寺少了份嚴肅感,添幾分說不出的和諧,至少不會讓人想到自己身在罪惡之都中。

從庭園直走,從南至北是明鏡殿、般若殿、懷月亭及如來寶殿,左右的古樸拱頂迴廊可見僧人在來來往往,連接到庵堂和藏經閣、廚房等附屬建築。至於龍天墳等年輕一伙被安置到寺中東面角落的客房。

鏡海和尚的方丈院自成一格,在如來寶殿後的山林中,是一座小小的紅磚別院。不過,這座方丈院的確跟寺中的建築格格不入.....

莊嚴嗎?不。

神聖嗎?不!

至少現在身在方丈院前庭的革命軍絕對絕對絕對不能荀同。

因為!

「邊度有方丈院搞……女優分享會?」宮本香織看著空地遠處豎起的布橫額,櫻唇微顫。

「係『放映會』,可惜可惜。」龍天墳糾正,陸思家點頭如搗蒜。

「三上老師光榮退役暨橋本老師新作放映會」布橫額在風雪中飄揚,空蕩蕩觀眾席還有投影器還未收拾好,滿地禮炮的彩色紙屑.........

「鏡海和尚就係咁嘅怪人。」魏獨清咳兩聲,對一眾同伴正色道:「不過,千祈唔好睇少鏡海和尚。」

魏獨曾經問過死神委派下來管教他的孟婆:「你有冇聽過鏡海和尚呢個人?」

「你倒不如問天地中有邊個冇聽過鏡海和尚呢個名,呵呵。」孟婆當時如應道。

魏獨雖然不清楚鏡海和尚有多強大,但至少可以肯定一點,後者並非尋常人類,而是連神魔兩界都識的人物。

就在眾人議論紛紛之時,鏡海和尚終於走出別院,緩緩步下石級。此時,他雖然換上一身灰色武僧袍的裝束,神態從容自若,不像甚麼比武較量,只是起床晨運罷了。

又或者,他是出來伸個懶腰而已。

「喔,各位施主似乎對三上老師同橋本老師有莫大興趣。如果各位今日能夠通過,藏經閣中有大量珍藏等各位修練身心呢。」鏡海和尚走到空地停步,負手笑道。

「遵命!我一定會好好努力!」陸思家、龍天墳和魏獨立正敬禮,而姜橋則偷偷挺直腰板。
姜橋
色即是胸,胸即是色
留個靚名
證明都係男人姐
準備番睇不滅 咁岩見到呢句
「拐我未來嘅兄弟摯交,更不平!」
指既係邊個?
想快啲睇佢地比人屌打
紙言幾時再更新不滅神火啊啊啊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞