[姐夫做狗仲呃人講發夢嘢][整容虛偽西] 為何斯德哥爾摩集會沒有三家姐a.k.a.瑞典媳婦 (3)

1001 回覆
305 Like 8 Dislike
隻貓個主人冇啦啦唔見左 佢會唔會仲驚呢?

我fd隻貓都係搭飛機黎香港再隔離檢疫 點樣唔搭得飛機呀?
三膠蛆:我冇當過你係一家人喎 sor9
打卡工具咋llm
估唔到連登有咁多瑞典巴絲添
我嘅medic friend對於程仔黎考海外試有以下comment
on9 個試太難考 唔係求其一個外國醫生仔就實考到:o) 

同埋香港d醫學院要醫科生去到year 4係fluent in Cantonese去保障醫生病人關係
不過鬼佬應該無咁嘅要求
為左令大家毋忘三奸蛆同個post 唔好沉,我唔介意share 多d瑞典野架,有問必答
我覺得佢隻貓好慘...
佢有冇講佢返香港之後隻貓會放邊
佢地真係搬返黎長住贊再講啦
分分鐘人地返黎當渡假咋
d盲粉就當係返黎一齊抗爭
想問吓呢...
瑞典人多唔多留意香港發生緊嘅事
同埋佢哋點睇
我都覺得係程仔攞假黎旅遊下 唔會咁癲
尤其係聽我friend分析完之後
同埋分分鐘淨係Mrs. Ansker返黎長住
程仔一開始過黎香港露個面就返返去
寄居喺朋友到掛
絲打你係瑞典邊度呀?
三鳩姐11月返黎唔係簽左公司 唔係為錢我做咩都得
扮撚哂為左香港先返黎咁
不停消費場運動
出去影燈柱啦屌你
佢唔係為錢我喺彌敦道裸跑呀
一個咁功利主義連post下文宣都話唔係老奉嘅人會真心為香港咩?
同埋成撚日話帶d正能量俾大家
唔覺po文宣有幾負能量囉
一陣又話拎光環既話po文宣仲易過做樹洞
係囉 講到po文宣咁易 點解唔做?點解俾人屌先做?
佢係ig比人問過好多次都無回,之後先話想settle down 再接佢,因為動物驚搭飛機。

動物驚搭飛機?點計都要搭一次,佢咁講即係預左自己會返瑞典啦 佢講到好愛隻貓,但完全無負做主人既責任,睇下佢係香港隻三家貓就知,之前仲話仲想養多隻。
新聞同各大主流報章都有報道過香港,所以你一同瑞典人講起香港呢佢地係會知道大概發生咩事嘅,但好多人覺得個root cause係送中條例,宜家條例撤左就唔明白我地做緊咩,知道五大訴求嘅更加少。更甚者我聽過幾次有人同我講話都搞到咁盡已經犧牲左咁多,香港人又咁團結,點解唔轉訴求為爭取獨立?

而大概通常有三種反應
1. 香港好亂 but it is understandable
2. 深表同情,新聞都跟得好貼,都會去睇其他英文報章,然後反省原來自由得來不易
3. 將對香港嘅同情轉為對支共嘅仇恨,加深左對支共反感

總括黎講,好多都係深表同情亦十分支持香港人對自由民主嘅追求,但愛莫能助。
佢地覺得最無奈嘅係,如果同一個情況發生係一個有主權嘅民主國家,有咁大民意基礎,我地一早就光復到香港。而最令佢地覺得香港人犀利嘅地方係我地嘅團結同多元化嘅抗爭方式令世界其他國家都注意到我地。

所以國際文宣,海外集會去引班蝗黎出醜,眾籌登報係有效,但仲有好多工夫可以做,係呀我同你講緊呀mon post 蛆,你搶撚夠班手足光環未呀
多謝指教
亦都要麻煩海外巴絲繼續幫手解釋宣傳
淨係睇新聞,我諗外國人有時都未必好明

大家都要繼續努力
文宣發夢咩都好
一定有 個頭盔印住MAR就係水警 勁多都係失哂控
之前先有個fa想幫記者洗眼 班頭盔印住MAR嘅防暴唔俾佢幫 分開左佢地 然後仲要叉個記者條頸
姐夫個老豆搵到仔未
感謝絲打分享
人在香港 有時唔知國際線成效係點
真係要靠外國巴絲講返比我地知
佢地啲反應好typical瑞典 尤其係第二種

爭取自由喱點黎講 外國人唔明係好正常
香港同中國政治始終太復雜
香港獨立個concept始終未係主流
最諷刺嘅係 民意基礎咁明顯 香港政府都係聽而不聞
對於瑞典喱啲welfare咁好嘅國家 佢地嘅國民應該對港共政府嘅處理手法覺得好shocked

今晚睇完中大S絲打同女手足浮屍案覺得黑警無一個是無辜的
個心好痛 一睇到啲新聞 啲眼淚自己流出黎
條路仲好漫長
香港同外國嘅巴絲都要努力

唔好話外國撚做唔到啲乜
小小嘅effort加埋一齊就好多嫁啦
就算係簡單至集會/文宣/同身邊外國朋友解釋已經好有用
就算我喺香港 po文宣上ig
都令到好多外國同台灣fd dm問香港情況係點 同我講加油
嗰下知道唔係香港人都支持我地 感動到喊咗

係呀 我都係屌緊你呀三家姐 社運freerider
Ta姐又唔出po 好想再食花生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞