Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
拎上行換
Ac86u如何
Lan線連接好爽

但點解我入左房佢好遲先連去衛星機到
有冇野要set ?

圖4入左房4分鐘仲連緊廳部主機
WiFi 弱 佢唔係會即時連你最近個部?

用緊netgear 7800, 有冇人知可唔可以set nordvpn 落router度
我見佢個vpn setting淨係可以將router當vpn用, 而唔係比vpn router用
基本Netgear隻r7800行高通cpu 就好多野都唔支援
用Orbi 使唔使好似一樓咁set up ?

點樣先可以將佢轉做5g? 兩個都擺喺廳入房都收到300m以上,行5g。 將一個擺喺房入邊,距離客廳隔左兩幅牆,收得2.4g(但佢顯示ac) 得50-70m
其實我以前都有諗個點解唔係即刻連,但發現如果得關左衛星,間房係連廳個個得半-1格signal. 姐係證明可能係個app轉唔切。但事實係連左

好似我尾房衛星二同房一衛星一一樣。入到尾房仲show連住衛星一,但其實係連左衛星2。 因為我個到係衛星1遠,無可能連wifi滿格
試下用網頁版set唔好行diasy chain,睇下得唔得

佢地區無香港?同最大唔係可以13xxMbps?

呢個係定時開關?

5g冇三位數頻道...
地區點會係香港?
Daisy chain意思係主—-》衛星1—-〉衛星2
依家想你關左佢,就會變左stat topology
即係主——》衛星1,主——〉衛星2(你可以參考下第一頁floor plan,我用緊rbk23,係用star topology)
睇下邊個較果好.因為mesh機有時跟你屋企地勢而決定擺位,石屎牆唔係咁易穿透。試下放係唔同位,貼係走廊附近較果會好啲。

點樣先可以將佢轉做5g? 兩個都擺喺廳入房都收到300m以上,行5g。 將一個擺喺房入邊,距離客廳隔左兩幅牆,收得2.4g(但佢顯示ac) 得50-70m
試下用網頁版set唔好行diasy chain,睇下得唔得

佢地區無香港?同最大唔係可以13xxMbps?

呢個係定時開關?

5g冇三位數頻道...
地區點會無香港?(我set左美國)用網頁版
Daisy chain意思係主—-》衛星1—-〉衛星2
依家想你關左佢,就會變左stat topology
即係主——》衛星1,主——〉衛星2(你可以參考下第一頁floor plan,我用緊rbk23,係用star topology)
睇下邊個較果好.因為mesh機有時跟你屋企地勢而決定擺位,石屎牆唔係咁易穿透。試下放係唔同位,貼係走廊附近較果會好啲。
有冇得改佢上限做1733 + 866 Mbps?
無得,rbk53貴過rbk43/23係因為佢主同衛星之間連接用左1733依條獨立channel.而rbk43/23就係用866來連接主機同衛星。所以rbk53個coverage係大同快過rbk43/23
屋企九百幾呎以上用無線連接 好唔穩定 間屋仲要z型咁款
有時擺尾房試好多位都係咁 香港d牆 幾勁router都冇用...

好在裝修個時有叫師父裝埋lan入牆去房 以家mesh用lan 連屈機........
好少入硬件台 但今次真喺要大家幫幫手
M1算係好夠用 放心
M1
平平地 R7000/AC66U B1
想問下Netgear 有冇得定時開關?想夜晚夠鐘數就斷自動Wi-Fi,朝早自動開返?
plan係1Gbps,modem連電腦得500Mbps,router WiFi連電腦得50Mbps
ac68u
唔見有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞