Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
唔得........ 好怪
返保養商問下
ac86u千二入手
可以拎部ac55uhp做media bridge
上個月轉左hcg 2.2g上網 請問有咩router 推薦? 現在用緊ac86u
依家部ASUS N56U用左好多年,成L日斷線,岩岩轉左上網,屋企800呎,要穿一個主力牆,應該用R7800定係Velop ac2600邊個會穩定D?華碩用到有D陰影
最終都係pc到setup先搞點 唔知點解App set唔到.......

想問下主機係廳 入左房會自動連去房部手衛星機到 但好似差唔多半分鐘先會自動轉 唔係即時轉?
會唔會你衛星同主router距離太近?
應該係

speed
你衛星都去到400mb其實幾理想,我得2-300
有velop既筆直梗係買velop喇
巴打你500m? 咁睇落去都幾理想
我有線寬頻500m唔知點解咁慢... 係唔係硬件問題?

遲吓轉1000m, 唔知用RBK50 會唔會有改善?
linksys velop個價同r7800好似差唔多
唔推薦 netgear r7800
睇你要 router 性能定係
覆蓋
正解
我香港寬頻1000m

用緊部iphone 7
急 nordvpn用落orbi rbk40 掂唔掂!
轉咗netvigator 1000m上網,用r7000原廠 firmware 插線行得200m,之後刷咗merlin有800m,不過wifi喺刷嘅前後都冇分別,得150-200m,係咪由佢算,定買部ac86u,會唔會有幫助?
你主router附近speed有幾多?
你去番app到睇 你衛星機連接係5g 定2.4?
就咁睇你d機好似連緊2.4g
冇budget但想both
咁你可以玩mr8300 先,唔夠可以加velop
大概喺咁上下浮動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞