Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
NTFS 都得?
我琴日整,佢有個咩user home 話要ext-4 先enable 到

今晚番去再整
要backup嘅嘢就咁用browser 拉過去就得,有WebDEV,或者win檔案總管,mac機都有,time machine

係sd card要用ext4, 因為用 cloud station
但係就係中間攝左個vpn 咪會上唔到香港website, i.e. mytvsuper
唔好屌我,我爸媽要睇
我屌!原來係咁!
我都覺得奇,明明用file browser 都做到upload / download,之後電話又有兩個唔同既app

原來琴日就係on99 咁搞個cloud station
呢個我明,但係iphone 要backup whatsapp 係咪無方法
或者咁問,synology ge disk station 做唔做到whatsapp backup?
唔會,只係兜咗個圈,會慢咗,一樣去到cctvb嘅

我只係iPad 用緊proxy,其他裝置唔受影響

呢個唔知,冇backup whatsapp
呢個今晚再試
因為whatsapp backup 好重要

另外關於backup,例如backup 相咁,係咪一定要逐張tick / 全選咁backup?
如果有新相係咪都要自己tick 想新backup 既相?
S牌設置好多,不過摸摸吓就會,佢嘅UI成個OS咁,基本上好直觀嘅,唔難用,大多數router嘅UI係網業版加啲文字

唯一係boot router冇華碩merlin之類快 可能UI較為複雜問題
呢個我都覺,佢個ui 個感覺係方便既

佢個download station 係咪只可以用黎bt?
而家bt 仲會唔會俾狗捉
相我用iPhone 嘅話,開咗佢個DS cloud,撳上傳揀相就得,撳剔

如果係pc或者linux,佢有個folder,將啲嘢擺去裡面就會sync 同步

QuickConnect ID你登記一個就得,係router自己填完佢會帶你去synology登記,之後唔用ddns就用呢個quickconnect id可以用app接入router,包括ds router呢個mobile app

非常強大,個search集合咗bt search engine,prvate bay都唔使,隨便打個linux serach已經唔少,種多排前面

可以喺router開vpn client,有surfshark,nordvpn就得,佢哋有專用P2P server,我用nordvpn,用香港/新加坡/日本嘅p2p server每秒5MB,2GB文件好快搞掂
vpn 既野要今晚研一研
要有購買VPN供應商服務/自己搭建先用到佢嘅VPN client,令所有traffic經由外地VPN gateway出去,呢個平過nordvpn https://surfshark.com

自己睇吓係咪准BT,nordvpn就可以嘅,呢個冇用過,1.99usd/month,平過nordvpn,研究過唔係支鬼資金嘅
咁就OK,router開咗VPN,connect嘅唔係ISP比嘅IP 呢個都係router vpn client使用範圍,避免被狗盯住
我自己搭嘅server,vps供應商唔准bt嘅,所以一樣要買vpn供應商嘅服務,佢哋嗰啲可以bt,仲冇流量限制
不過即係臨訓先bt
如果唔係佢地睇唔到mytv 又會煩我
唔會睇唔到,只係會慢咗,nordvpn有香港server,surfshark我就唔知
咁樣又諗得過,睇mytv 應該唔需要太高速
通常開新加坡、日本、香港或者南韓嘅vpn server唔會太慢,我開住睇youtube 1080p都冇lag過,surfshark應該唔會差得去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞