Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
隻rax40仲廢過tp link AX10,rax40行得5xx-6xxmbps,AX10 7xxmbps起跳, 而家個心唔知點,rax40 仲慢過中階AC router ,想換asus GT ac2900
屋企行100MB
有冇必要買802.11ac router?
想買部整到vpn既router
買邊部好?
講過煙條cpu無咩好下場
次次有人問我都有講 但係無人信我
我又何嘗又唔係煙條野買黎玩鳩自己
之前你用過煙條
你而家用r7800
煙條router產品唔多
但係用家慘況屍橫遍野
唔駛試都知有伏
切身既iphone 11 系列又係煙條modem
又係大伏
冇ax client 就唔會有大改變
新電腦係行ax
RT2600AC
係WIFI行ax
電腦又係行ax
先有用
用緊最新 laptop?
ax wifi 改善左多client連接嘅問題
理論上要 夠多ax client 先體驗到個提升

否則只係ax router 新硬件 帶來嘅速度改善
yes 10th gen ice lake
關cpu事咩?應該冇built in modem/lan card
邊部laptop?
要佢個lan card 有寫support AX先得
原來唔係跟cpu

諗緊換唔換router好
有ax電腦就梗係用ax router
[順便換走個tplink]
但一來唔知屋企個plan係200定500M 就算用ax都唔快得多
二來ax都貴 學生哥冇錢
得一部半部 ax client 唔洗換啦
揾部手機/pc 行下speed test 大約估到個上限
幾多筆值呀?
買部正常嘅ac router 都夠嘅
ax 依家太新 係貴啲 1000走唔甩
如果google wifi係3頻,我諗都多人會一戰
無開過 如果唔得rest佢
到最後真係要成隻reset巴打想問下你個5g wifi最快有幾Mbps?用Speedtest
睇我floor plan,第一頁有寫哂
見到,感激不盡
因為我自己用緊隻rbk40既用緊pccw 1000
早排測速wifi得32x左右,lan線得500幾
咁我就諗係咪防毒個類野阻住左,搞完一輪最後熄到
Lan線就上得返9xx,但wifi始終都係得3xx,唯一得新買返黎個陣試過上5xx,搞左好耐都唔知點解。
買佢不如買返MR8300

iPhone 7+ 用緊Rbr20
唔知係咪隻rbr40壞 真係衝唔過350
會唔會附近多干擾?
我之前舊屋用AC68U wifi可以上400Mbps , 之後搬左黎而家呢度 無論點放點set wifi都係過唔到150Mbps 因為附近search到成30-40個WiFi
之後上年電腦節買左rbr20 就WiFi 個speed可以上返咁高

*用緊500Mb plan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞