Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike

唔好咁大期望 2019年旗艦型號行512Ram
仲要3x3 天線 唔係佢外型既4天線 行4x4
我覺得夠用呀, 因為屋企都係得兩部電話上網, 我又用唔到其他功能, 淨係玩wifi6 夠曬啦
老實講,外型不太討好
其實華碩唔係唔好, 可以左刷右刷享受做工程師嘅樂趣, 但係講穩定linksys 係我用咁多個牌子最好

巴打,我屋企就係用緊linksys (應該係2015-16 年左右既ea7500 或類似model)
唔知點解屋企有幾部ipad 係對住佢都上唔到
所以而家先想換
我之前用7500v2 小米,三叔,iPad,iphone
都冇問題
我都唔明點解
真係望住對住個router 都上唔到網,我都吹到啤啤聲
正啊等你
最唔穩定就係linksys. 最憎
明明8,9年前買得router 都係得tplink dlink cisco(linksys)
完全唔明asus netgear 點彈起

以前用ea2700 真係型過人

10秒平均

另外信號最大-33dbm,隔一磚牆36-dbm,兩牆44dbm
想問問大家
如果依用緊ac68u, 想upgrade上ax router係咪應該揀返asus?
定其實轉會去netgear都ok
咁大個盒既好似
巴打係咪有唔愉快經歷
都有8xxMbps
以前三隻我就揀dlink. 都冇乜伏, 係個UI 差.
相比之下netgear 都冇乜變過.
但呢家幾乎剩係買netgear 算
asus 你睇下 前幾頁啲人係到屌86u要全面回收,87u 不用說了我自己都中咗伏,88u又伏,tplink大陸野,netgear 唔玩intel cpu最平都三千蚊, 淨返係得linksys揀
上面巴打講既synology?
唔係好識電腦野
想買隻router俾屋企人用
400呎,好似100mb plan
想問下淨係求穩定既話
平平地揀 AC66U B1 / AC58U 係咪已經夠哂
同埋係咪都係出去電腦城果d地方買就ok?
感激
我覺得個樣幾pro啊
如果有碳纖面就j死人
呢隻都係好嘢嚟, 不過暫時型號都唔係好多
我打算試試佢
貪佢可以行到部分NAS 既功能,可以插多隻4TB 做cloud backup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞