Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
以為你買2套裝 一個夠用?
夠啦,屋企不是太大,全家十幾樣連線都好順,
係個 router 太熱
華碩死症
用咩手機 上網幾多m speedtest有幾多?
iPhone 11 Pro, Netvigator 1G, 連緊幾部電話,ipad
大約四百頭左右
有突
華碩rt-ac66u b1賣緊700頭,有USB3.0可以拖隻2.5" USB 3.0 硬碟, 開咗佢個samba或者NFS就可以share 全家使用
真係得多謝巴打
R7000 係唔係已經唔洗考慮
你喜歡就得,300呎屋,冇主力牆嘅話,華碩ac66u b1,ac68u,r7000都得,後2個都係8嚿頭,比多幾條嘢,
ac66u b1就7嚿頭
sorry, 有睇置頂,咁around 1000 budget, 屋企400尺長方形,2間房,最入間房要穿一幅主力牆,一幅paritition先到, 有冇router 推薦??
本身用緊R7000,屋企1000 mb, setting 跟晒置頂+Merlin ,最入間房有時都會斷線
orbi rbs40 全新有無巴打想要? 價錢可議
AX8買唔買得過?
velop ac2600
用mesh最穩陣
咁多巴打升級router去wifi6
唔洗客氣
新一代當然個個都想追啦
我屋企堆硬件未有支援
期待synology 出新款
我終於買左隻2600 同埋一隻4tb hdd
想問下佢係咪食唔到partition?
即係可唔可以間三個partition,兩個做唔同users ge backup destinations,一個for download (download 完想可以直插電視睇)
應該點set
小弟未試過
愚見係外置hdd一般可以插pc時分割左先
再插落router試上有無function
我頭先試過用mac 間佢,但係一插落router 到就好似淨係認到一個partition
另外想問下有用開synology nas 既巴打,你地backup iphone 係要自己set upload 邊d 相/file 定係有得一鍵搞?
隻router 個srm 好似無得咁做
唔用佢嘅cloud station? 買張mirco sd card插入去,套件中心下載cloud station server, pc,mac,linux,ios,android全部有apps, 自動同步,會有個cloud station file喺你部機,擺嘢入去就自動sync

Mirco sd card家陣平到嘔,128GB都係百零蚊,唔夠買夠256GB, 2.5 usb 硬碟做NFF/samber server, download station可以set
iOS 客戶端

iPhone 11
暫時感覺唔到有快
之前r7000都已經夠快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞