Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
咁依家買兩機係咪好唔抵
我諗住直接官網上50 佢40/20貴Amazon 太多。
已經喺呢位synology router嘅玩家個gitlab https://gitlab.com/Kendek/syno-router-scripts 用咗佢嘅syno-router-scripts.sh all in one 安裝script,成功安裝咗entware-ng

同asuswrt-merlin一樣咁玩,不過裝喺SD Card, 安裝番啲基本工具好似netcat, bash5之類,摸熟佢個linux架構就試吓裝stunnel+3proxy

你係大專一定唔抵

上netgear 旗艦店買1781有100超市現金券

或者你可以Facebook 問佢個優惠可唔可以做比我
Vin巴啲教學真係好深入
比著我連點用都未知
新po 留名
留名學野
想用SSR 既話, 用邊度ROUTER 既SETTING比較易搞?

想問下係咪set錯左野?
ShadowsocksR 要router有裝entware-ng軟件倉庫就簡單啲,有opkg命令管理軟件,如果你係flash asuswrt-merlin,有安裝entware-ng嘅話,可以用我寫嘅自動安裝shadowsocks-libev嘅script,呢個係原裝shadowsocks , https://pastebin.com/raw/fdzT8NJp

ssh去router,copy&paste啲code,名叫install 然後

chmod +x install && ./install

等完成,怕麻煩就直接命令行輸入下面命令

wget —no-check-certificate  -O install https://pastebin.com/raw/fdzT8NJp  && sed -i ‘s/\r//g’ install && chmod +x install && ./install 

成功安裝咗之後會隨router起動成為系統服務,開關script喺 /jffs/scripts/ss-init

/jffs/scripts/ss-init start | status | stop
shadowsocksR喺entware-ng軟件倉庫裡面有,但我冇用過shadowsocksR,亦唔推薦用,因為項目主理人已經放棄,年幾兩年冇update,亦冇人接手,shadowsocks-libev項目係仍然活躍開發

連左?
好亂 ......
唔知點解個主連到 反而個衛星機離線
衛星上到網?
你check下主同衛星firmware係咪一樣
粗略講吓entware-ng,呢個係一個類似 iOS app store或者Android play store嘅軟件倉庫,配合一個管理工具 opkg命令,可以輕鬆安裝router廠家提供以外嘅第三方軟件,令router功能最大發揮效能,成為一個家庭小型server

項目github https://github.com/Entware/Entware-ng/wiki

呢個附加軟件倉庫唔止router嘅第三方firmware用緊,ARM架構CPU嘅NAS都可以用,我有台入門級DS218J就安裝咗,並安裝咗NAS冇提供嘅工具

早幾日安裝咗tor+polipo作為全屋裝置嘅tor代理,因為iOS 裝唔到tor,所以router只要有entware-ng一樣可以安裝
通過iOS 設置用NAS嘅HTTP代理連接網絡,Safari就可以用TOR上lihkg,所以router一樣可以用到,相同嘅software repo

自從發現synology rt2600ac 都裝到,我諗以後唔會再投華碩陣營,變節鳥
我下隻想用單隻既synology mesh
以前做華碩router免費打手,而家轉軚做synology router免費打手

不過佢嘅軟件真係好鬼正,仲有online嘅技術支援 真係搞唔掂咪搵佢

佢做介面好有心機
Mr220ac單隻用唔知有無問題
我開始對伸出型天線無咩好感
NAS嘅軟件中心可以加入第三者開發repo,但router就冇得加,我諗係群輝特登閹割咗,廢事影響自家NAS銷路,由其係低端型號如DS118J呢啲

同樣NAS嘅VPN server addon冇Router嘅VPN Plus addon 咁多類型,又冇DoH Cloudfare DNS, 等用家買齊佢一套西裝,都好蠱惑
Reset左setup過唔知點解咁
唔連衛星,就咁router得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞