Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
我未買orbi個陣做左好耐功課,最後我都係好似覺得orbi好過velop。所以買左orbi,再做埋實際測試,做哂data and record同埋floor plan,再推比依到啲巴打
用左我好耐時間
Velop係slim d 但我比較唔鐘意佢啲lan 線係底到屈返出來,因為我用啲lan線好鬼粗
Mesh wifi都要睇你買2/3頻。同埋睇你屋企地型。mesh wifi點擺位都會影響速度

有無人知依隻orbi係咩黎? 頭先碌緊啲外國科技網 見到張圖
好似話係雙頻mesh wifi,未出
唔使客氣
時代革命
冇喎附近冇電器㗎, 直接擺空曠地方
痴撚線㗎買個router都可以變苦主
我主機放電視後面係咪會影響訊號?
我未試過,啲人話有機會
有線電視數據機。部分有線電視數據機的電磁頻率會干擾路由器運作,可嘗試將兩者分隔三英尺以上距離,以避免發生干擾。
四四方方幾靚仔 好睇過orbi
我老咪屋企d lan入哂牆 買velop /orbi都冇所謂 上次大專優惠買左rbk23比佢用

黎緊velop如果出ax mesh 我自己個邊應該會用velop
有問題就拎返去換啦 我用無問題唔代表你用都無問題 補錢換Ax88u 囉

利申 我都想換rax80
身痕想買個wifi 6 router
請教下,屋企有3部機插線上網,加5部電話
暫時得1部device support wifi 6,咁wifi 6 router對插線上網既機大唔大影響,會唔會有大提升
突然睇唔慣4方形
我鐘意無角多啲
其實依家一般router連十幾二十部device都唔會有太大影響啦
冇有線
你仲想玩netgear
勇者王
有wifi6既 mesh未? 係咪好貴?
orbi 好似有
極貴
巴打要避免 po 呢頁出嚟
有點危險
點解既?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞