Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
Blue cave 點睇 有冇真用家比比意見
auto 連, 電腦連2.5G , IP 連5G 都係鳩鳩地
因為喺router 既dma compatible list 入面,如果用番panasonic 個profile,直頭睇唔到有字幕
而如果將佢個profile 轉做其他,揀到字幕但係出亂碼

由於電視只係smart tv 唔係android tv 所以無得用其他player
btw,ds file 個app 有得一鍵backup 所有相同片,仲可以揀淨係backup 新相/片
但係佢唔可以background 行
2.5G上到100M我都想請教下你點上
2.5G 做SPEED TEST 得10MB
panasonic就冇辦法, 只有將字幕srt/ass自己轉做utf-8, 自己google 搵軟件喺PC/MAC做,咁就應該睇到

由於支鬼嘅字幕好多唔係用UTF8編碼,係就佢哋嘅Windows簡體出GB2312呢類編碼,就會亂碼,如果player有得揀就可以就
頂咁即係無得搞
Synology嘅router作業系統其實係自家NAS嘅DSM改裝,系出同源,穩定性唔使懷疑, 連srartup sciprt擺放位置同使用方式都相同,所以只要安裝咗entware-ng,就可以安裝shadowsocks-libev server, 開機script我喺NAS抄過嚟就得

遲啲有時間寫個教程,喺synology rt-2600ac搭建一個shadowsocks-libev server
同埋想問下巴打知唔知ios ge DS file 同DS cloud 兩個app 有咩大分別?
有冇ChromeCast 2? 有就喺電話/tablet/iPad安裝nPlayer, 佢有ChromeCast支援,投射去電視機就得,或者買個Android TV Box/Stick, 用佢嚟睇

Panasonic電視機以前我都係用佢,佢個app商店同內建軟件功能太少,好多軟件都冇,仲少過LG, 買個Android TV Box/Stick解決問題,有平有貴,好嘅咪買Nevida Shield TV Pro, 平嘅三四百都有, Amazon US搵
DS Cloud比 Cloud Station用 ,冇全個usbshare可以睇晒,係Cloud個floder,但可以sync, DS file係檔案總管咁, 唔使理佢分別喇,覺得好用就照用
岩岩係公司試有網站可以convert SRT file 做UTF-8,用iPhone 都做到
至於play 唔play 到就要今晚先知

至於an tv box/stick/chromecast,其實諗緊會唔會買apple tv,所以應該會下一步再諗
我都用緊2600ac,但就用內置ssl vpn翻牆,留名學嘢
明白
因為我覺得ds file 做backup 好似方便過ds cloud
ds file 可以揀淨係backup 新相/片,而ds cloud 就要自己tick
AppleTV廢過AndroidTV太多,勿買
竟然係咁,我以為apple 都會做得好好睇睇tim
另外由於生果bam咗synology DS Get呢個Download Station嘅mobile client,話佢BT係侵犯版權, 所以冇得用, Android先有得用, 如果喺街想遙控Download Station,只能用VPN接返去Router, 再用browser開192.168.1.1嚟用,我唔建議將Router login page放出公海嘅, 通過VPN或者係用Synology QuickConnect ID連接router安全性高好多
但係用iphone 一load login page 就會prompt 你開ds router 個app
變左要download 野一定要用ipad / pc
kodi冇, AceStrem冇,Transmission冇,連登巴打寫嘅"港人話電視"冇,十有八九電視最常用嘅冇,買嚟把鬼,打機Nevida Shield TV Pro都得,或者直接PS4
其實我只係想睇到download ge 戲
可能要用啲可以設置做桌面版browser嘅先得,Safari冇得轉mobile版頁面定桌面版
有Kodi嘅話,大把電影電視乜都有,連download都唔使,仲可以自己搵字幕,甚至香港冇上畫嘅都睇到

生果TV冇呢啲
研究下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞