Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
你用咩device測wifi?
iPhone7接收 4xx 5G係正常
我隻rbk40 用iphone 11得3xx
Iphone 11 s10+ ipad 全部封頂最多3xx
無輪主機衛星都係咁
雙天線點玩都係3xx-4xx就盡架喇
Rbk40唔係有4條天線架咩?
射出有4天線
收果個雙天線
你懂的
估唔到開頭set機個陣有500幾係過眼雲煙黎既
好多手足都有呢個誤解
Router 同裝置既關係 係一個round trip
好多因素影響速度
Router射出強信號
裝置收到信號 如果射出信號撞哂牆 造成左lose
Router 收唔齊信號就會慢

天線原理都一樣
不如你試下down 過app check附近wifi channel,再入去改小人用既wifi channel.睇下會唔會好啲。另外地區改做美國/澳洲試下。signal可能會強啲
版主
呢兩樣野我都有做到,不過頭先突然發現係orbi個app入面睇自己部iphone發現最底寫住連結速率433Mbps,乜唔係應該係866架咩?
4G router 諗唔到理由唔買M1
Ax router依家無得貪平 唔直上Rax80/ax88u 根本唔上唔落
好老實咁講 500-600 / 7xx 你都唔會試到有咩分別
仲有 千奇唔好手痕走去升Fw
升Netgear 啲Fw 好似賭錢咁

利申 我就Rax40用家 穩穩定定無咩問題
但係千奇唔好去睇Rax80 上次落金的士睇過實物 我依家日日想拎鎚扑鳩爛隻Rax40
做咩咁見外
呢個速度係2.4g先會出現啵433mbps
唔熟mesh 屋企村屋2層
最近續約 isp送左隻ea8300
上面果層成日收唔到
想玩mesh / 解決個signal問題係咪要用番同一隻router先玩到
定搵隻其他linksys都玩到
唔想買多對mesh router 畢竟村屋都係得30mb
2.4g個到寫住得 72mbps係咪真係壞
有冇orbi用家有set vpn係router?

有冇setup guidelines或者網頁係講得詳盡啲
433Mbps 唔係ac 1x1mimo 速度咩
包裝上通常表示係理論值
第一組通常都係指2.4G
2.4G應該真係72mbps
btw你用咩iphone?
Iphone 11 同 pro max
咁真係唔清楚
2.4Ghz應該係齊頭300mbps 400mbps 450mbps 600mbps等制式
正如單眼巴所講433mbps係5Ghz 1x1 mimo ac 嘅制式
btw你係咪隔好遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞