Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
睇到IP
如果想便便地買MERCY ROUTER SET VPN 大家有無推介?
好似5-6k
我覺得唔值得買住
自己身邊一個 ax client 都冇
跟本係,我依家上網速度2-300mb都算快同夠用
明白 小弟新手
好似有巴打兩部都用過
我就用velop
$1500以下用返ac router好好多
有好多原因 你speed test 係插線定wifi 同埋差幾多?

另外要睇你用咩PLAN
例如PXXW 果D A/VDSL 30m plan 佢好似講到明個UPLOAD得10m
你唔講都留意唔到
$1500夠玩tri band mesh la
想問下屋企得100m寬頻用唔用得着AC58U
原本都唔想講到咁白
見巴打 2粒大icon 就唯有咁做
買啦又唔係貴, 買咗遲啲你屋企網線都可以升級1000mbps
我想問 我用手機試speed 先得300mb 左右download 係否正常? 除了第一次整好岩試有5xx

1000m pccw ac 5300 router
呢樣牽涉好多因素,裝置本身,大廈使用寬頻時間係咪高峰時間,自己家庭係咪高峰時間,仲有係干擾情況

我iPad pro可以720Mbps,iPhone XR 620左右,iPhone 7 430,三叔Chromebook 3 350,sony 電視機640 , 華碩舊zenfone 2 電話150,android tv stick 210

華碩windows notebook 290,老爺linux notebook 98,全部裝置仲要睇位置
原來係咁 明白明白
Xr 同7差咁多 我7plus最快都係560mb
我用過晒
Orbi間唔到2.4G同5G
最尾都轉左velop
其實兩部既速度都冇咩大分別
網上教有方法分到,未得閒試
5G wifi,1000Mb 得返 53Mb download,但係有百幾upload,點搞好
ac68u
直插modem 又正常喎
最緊要直插正常
Wifi你上網體驗無差別就ok
Testing呢樣野有好大誤差 好難反映真實情況
佢連咩server比你都差好遠
參考就好
但係我平時都係用laptop上網,睇youtube都好疾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞