Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
用返asus firmware就算,唔想搞merlin
有開AiProtection同Adaptive QoS 用到70% RAM
但閂左都係用咁多就照開
如果主router 連lan比電腦,speed幾多?
Rbw(wall) 30來
重點係平
我想問明明部腦同router 都support WiFi 5
但係都仲係連緊WiFi 4
有冇得up佢上WiFi 5?
想問吓用orbi嘅各位有冇試過呢個問題?
小弟用左成年都無事
會唔會自動更新之後出事
用咗一日冇斷過
唔好意思 想問個問題
用hkbn modem 直插PC上到網
用modem插router就上唔到網
有無人知係咩問題

用AC86U
唔係router問題 試過轉第個都唔得 thanks!
好小情況,除左主同衛星唔同firmware
我想知可以點樣用router Block Facebook,YouTube,whatapp果D app
我想比屋企人(藍絲)體驗下係大陸生活感覺。
早排買左
EA7500v2
一開始係做到5xx MPs download

近排發覺wifi有時會冇啦啦變得好慢
speedtest dwonload得返幾1X Mps
明明得1個device 用緊
想問有冇咩特別野可以set, 定係router本身有問題
唔好咩都自動
睇置頂
用緊AC68U,網上行1000mb
cat 6線直插主機有9xxmb, 但經router 就成日會自動得100mb 左右,或者要重新開機或重插先去番正常,
reset 過router, 想知係咪setting 問題
試左幾個SETING 都好似差唔多
5g冇得set 80Mhz
可能關部iphone事都唔定reboot完去返200幾Mbs
正常都有得set死個頻寬啵
條線用乜嘢線?
睇漏cat6, sor

咁可能setting
最近換咗rbk20, 發現上網周不時會斷線, 睇live成日睇睇下就斷咗要過一陣先再load得返. 用lan同wifi連都係會斷, 有冇巴打都係咁同有咩方法解決?
係主router定衛星係咁? 放太遠定點?
千幾尺長方形rbk50 定 rbk23好?
兩隻mesh都應該夠曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞