Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
求救
用netgear r7000p
頭先update死左
而家剩係power橙燈
192.168.1.1入唔到
有無咩方法可以重裝到?
又係R7000p
重伏
Mr8300
岩岩睇完呢部好似好吸引
應該狗衝佢
Hktv mall買有冇伏?
夠竟有邊部唔伏
用網頁版睇唔睇到用2.4 or 5g 連?
已經係5g了
村屋撚無光纖 想問下邊款router用4g sim卡較好
R7000唔見單係咪無得保養?
M1
有無平啲1k左右
server mode 當然冇用,用返isp去直連,喺router用client mode連外地vpn就有用,即係咁

以VPN供應商嘅gateway做連接互聯網出口,全家裝置通過router就會通過VPN連接
即係咁先有作用,router「虛擬移民」咗去日本

synology rt2600ac, vpn幫襯nordvpn, 呢間 https://nordvpn.com/zh-tw/
有疑問
其實係咩情況先用vpn?
長開咁用定有需要先開?
Synology 原廠firmware已經有openVPN client 可以直接裝nordvpn落去?
有需要先開,會影響全家裝置

某啲裝置可能set 唔到VPN嘅,但又要用VPN改變IP扮當地用戶,例如以前BBC iPlayer,嗰時唔使license ,但會check係咪英國IP,某啲電視機牌子冇得設置VPN亦冇軟件,想喺電視機睇就要靠router駁去英國嘅VPN扮英國佬

另一個就係封鎖問題,某啲ISP嘅 IP range被blacklist,通過vpn先冇 「access denied」
可以,nas同router都得,用openvpn,下載佢啲server ovpn config,import入router,入番自己account就得
暫時只係想係電話用 隱藏ip去覆野
我諗長開都得掛
長開冇問題,如果家人唔成日接去淘佬,否則會繞地球一圈慢好多,另外hkepc唔係香港IP login唔到,要揀香港server
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞