Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
咩brand? Xxlink個啲?
Same
用Netvigator 1000M
Laptop wireless card: intel AC 9560
5xxMbps

電話連 2.4Ghz 70Mbps
電話連 5GHz 200Mbps
準備買MikroTik hAP ac2 唔過500蚊。好似夠我用
利申:無你地咁多時間玩VPN。又玩NAS屋企又唔大。
1300Mbps 係理論值
實際會得返~65%
(3天線) 1300Mbps -> 845Mbps
(雙天線) 867Mbps -> 564Mbps
(單天線) 433Mbps -> 281Mbps
仲要係單一Device冇阻隔先有65%
幾個Device一齊用應該會再少啲
NETGEAR NIGHT HAWK/ASUS

68u la
最後係點樣搵到呢個方法解決?
用緊Netgear Orbi RBK20
一直用開Now都算穩定
早幾日上唔到網叫咗Now啲人上嚟睇睇
最尾換咗部Modem
上到網但係喺Netgear Orbi app Internet顯示係Offline
知唔知點有冇方法可以變返Online

我琴日先整完modem,一上到網就自動變online

你試下kill app再重新開過啦
做咩事
最近update過Firmware?
apple airport 用左幾年,但應該唔再支援,要諗定換咩機
如果連5g上到網,2.4g上唔到,會係咩問題?不斷reboot個router都唔得屋企人部手機唔support 5g唔整唔得
pccw modem一直有呢個問題,show就冇網但完全唔影響上網
由ac55uhp到轉ac86u都係咁,不過ac86u會一時offline一時online
換過部電話
半官方默認相容得好
Linksys 終於都出ax router 啦屌

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞