Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
你部laptop係咩黎既先
我用s10,朋友屋企隻ac5300 用網上行1000mb,ac wifi可以行到7xx,7xxmb,屋企同樣1000mb,用wifi6 只行到5xx,5xxmb,咁代表咩 係咪寧願買高階嘅ac仲好
channel 可能同人撞
network卡係 Intel(R) Wireless-AC 9560 160MHz
有無跟置頂set一野先
敢問各位師兄,ASUS AC86U有無伏?

另外一個問題,而家我本身係用緊RT-AC55UHP,本身想用PS4 remote play 係公司打機,set 左port forward for PS4, 但係返到公司都係叫唔醒部PS4(PS4 sleep mode, 係同部PS4 同一SSID 下,係手機用PS4 remote play app 係可以叫得醒部機), 想問下大家知唔知係邊一個setting 嘅問題?BTW, 我有隻NAS set 左DMZ 比佢出街,有無影響?
轉埋美國地區
Restart隻modem
用平板或者手機下載大file會令router斷線,影響埋有線上網。係咪router問題?用緊EA6350,用咗3年半
nas 最好唔好set出去,用VPN連接然後先可以login

任何ssh , ftp之類先用VPN再連接,安全性比較好

除非你對自己家庭網絡嘅安全設置好有把握
試埋
我懷疑係張Intel wireless卡問題
你有無搵其他裝置試試係電腦lan卡定router問題
部電話貼住條天線都係得幾十Mb
MBps定mbps先
最近AC55UHP轉AC86U,暫時都冇問題
bit
你如果單位係5x MB/s = 4xx mb/s又好似好合理
你double check 個單位
一定係Mb
咁拎隻router上代理屌柒佢地
Megabit
新手 做完功課都係唔識
屋企用緊HKBN 1000M
假設AC1900 既ROUTER 5GHz 可以去到1300Mbps
我見有啲再貴啲可以再去得高啲
但我得1000M 唔係應該最盡收得1000Mbps?
咁再多有咩用? 係咪講緊WiFi 會再收得多啲?
真心上網睇完都唔明 求指教
琴晚都終於買左隻2手超新既86U, 換左走屋企隻大陸野, 打直企, 好慳位
SOFAR, 駁住兩LAN 6WIFI, 唔覺得會太熱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞