Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
會買戲睇就好有用
itunes啲4k戲成日特價,又方便過去買碟
不過dl戲睇就唔好諗apple tv
個dolby atmos暫時只係support apple tv+, itunes戲同netflix
再唔係就揀fire tv 4k,食到港人話電視又有apple tv app
我都買BD碟睇,問題係一部份嘅節目係冇得買,唔好講AV, 就HGTV呢類外國房屋電視節目,生果冇,唔係ios用唔到,要jailbreak自己裝
https://apps.apple.com/us/app/watch-top-home-shows-hgtv-go/id376038666#?platform=appleTV
HGTV係指呢個? 見到apple tv有app

不過最好就當然係玩晒兩個os,android有港人話電視呢類香港人app,但google movie又未有4k
apple tv就睇戲方便有4k,適合我呢啲唔買碟嘅
有唔同國家嘅,包括Asia/加拿大, 只係舉例, 大把kodi addon生果係冇
屋企裝左條暗喉cat6 由廳入房,但係買錯cat5e 制面,想問係咪就咁換左接線頭就得?

另外想問埋,間房幅牆太厚舊apple router 射唔到入黎

諗緊呢兩部...我個情況邊部啱d?
RAX40 - AX4 雙頻 WiFi 6
Velop ac2600
cat6 cat5e其實冇乜分別, 打足晒8條芯都係行1000Mbps
幅牆厚梗係唔會玩wifi6 啦 一定係mesh
仲要ax4
想問如果經router入底板10g lan port冇反應,插普通lan port正常,但用modem直插底板兩個port都用到,會係條線定router問題?
router如插10g lan port需唔需要特別set野?
用緊asus ac58u +cat6線
寛頻公司幫我打過 搞左好耐都只係行到100Mbps
咁呢排有邊部孖機 mesh 抵玩
搵個tester 度度下條線好喎
我成箱線買返嚟 唔會成箱有問題掛
咁插下第二款骰仔試下冇壞嘅
作為S牌router首席打手,介紹吓佢內建嘅Adblock功能,唔算完美,youtube廣告未必block到,不過都block咗大部份,唔使另外用Raspberry Pi裝Pihole,唔使用merlin嘅skynet,使用非常簡單,全圖形

1. 打開safe access 套件,揀網站過濾器,撳新增

2. 比番個名,撳下一步

3. 打勾廣告嗰項

4. 完成

我測試過可以阻擋唔少廣告,咁全部裝置只要經router就會自動過濾廣告
要自己加啲封鎖網站落去,遲啲會試試寫個shell script自動做睇吓得唔得
首席打手routerOS會唔會可塑性更高?
你想平玩就velop ac2600 都夠,如果想快就上三頻velop ac4400
三頻快幾多
RouterOS據報唔係咁易玩,我都想買個試o下耐何冇位
買左hac ac2。唔敢亂set
垃圾TP-Link收咗皮,想換第二隻牌子
有無邊隻窮撚救星,唔使快唔使穿牆,只求耐用穩定
牙石 rt-ac66u b1 ,可以玩asuswrt-merlin

7嚿頭
呢隻?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞