Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
一樣之前去中央田買
仲抵過price報價開心使用中
買個switch咪得
Homeplug係極度唔穩定
唔可以咁set
有冇4G router介紹唔洗太勁

住村最快得8mb 仲要成日斷線
所以開咗個無限21mb plan諗住share wifi用
wrt系列之前有過一堆炮灰先到今日隻wrt1900acs

$1200蚊價位 我買ac86u唔好?
好想隻r7800快啲死換隻router玩
咁就決定86U啦, 拿拿林換左新屋隻大陸野
21m電腦應該唔夠快
今時今日 100m都幾汶水
21mbps = 2.63MB/s (實際得15mbps- 20mbps :
1.88MB/s- 2.5MB/s)
100mbps = 12.5MB/s(實際得8xmbps: 10-11MB/s)
一隻usb 2.0 device嘅傳送速度為25MB/s-30MB/s已經好慢,抄寫一個5GB嘅file都要2x-3x分鐘
而家 一隻hdd 100-120MB/s已經唔算快
ssd講緊去到15GB/s
而且 netflix 4k basic requirement都要25mbps
btw
4g router有 4g-ac53u
4g-ac68u
咁睇你要wifi 定lan為主,一個arm u 一個Broadcom u
ax88u 同rax120 邊隻好?
皆因屋企比較偏僻 收得唔多好 所以都冇辦法就算我4g全速都係得~30Mbps左右
限速4G已經快過我平時用pccw電話線

巴打有冇邊款推介?唔洗太勁,反正都唔會用得著
我見2手AC68U
550蚊左右,想問下大唔大伏?
上面覆咗你
請問有無orbi用家,可唔可以教下點熄左個Armor
完左個試用完全搵唔到係邊到熄

Aimesh其實幾正......

做子機個部好方便set完可以拎去唔同位置擺
Lan連接更加唔洗講.......
Oh miss咗
感謝
Google終於更新

出咗Nest Wifi
新買左隻4g-ac68u

但發覺用wifi 經固網isp出街, 會連唔到好多手機game,但上youtube/普通上網冇問題

轉4g mode 經wifi就連到game

用返舊router亦confirm isp冇問題

有冇ching 可以比建議咩setting出問題多
香港有無行貨先
啱啱買咗隻ax4 wi-fi係直頭load空氣, 用都用唔撚到, 入到去電腦管理介面, lag撚到爆炸, 點解會咁撚樣呀
Apps呢?
唔得呀根本上係連接到但係load空氣, 所以唔會連接到apps
請問如果我的計畫只有一百M
但想由使用中的tplink ac路由器換新型號的ax路由路
速度是否不會有大改變?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞