Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
市面上嘅router, 原裝提供L2TP iver IPSec或者係IPSec VPN server嘅,目前只知有幾個牌子會有

1. D-link (好似冇OpenVPN Server)
2. Synology
3. Cisco
4. Mikrotik

第三方firmware例如asuswrt-merlin,flash咗都唔會預設,要通過entware-ng軟件倉庫自己安裝,由於entware-ng唔會有任何config及開機啟動shell script, 設置防火牆、LAN預留內網IP, 全部要自己寫,如冇一定搭建server經驗,亦唔想嘥時間只係想用,唔建議自己起

最佳方法係換router,或者買個最平嘅NAS,例如1bay嘅Synology ds119j, 7、8嚿水,加個3TB硬碟千頭攪掂,通過佢嘅加值套件VPN Server就有齊PPTP, OpenVPN同L2TP/IPSec server使用,免頭痛

https://www.synology.com/zh-hk/dsm/packages/VPNCenter
L2TP/IPsec VPN Server對比OpenVPN Server有好有壞

好處

1. 主流OS唔需要額外安裝軟件,原生支援客戶端,亦唔需要import certificate
2. 最近支境測試可以使用,可能係唔少公司仍在使用,唔敢亂block

壞處

1. 對比OpenVPN嘅話,速度會稍慢
2. 固定port冇得改,要用3個
3. 冇得用TCP協議連接,只有UDP連接

安全性大家冇大分別,有傳聞美帝NSA有能力破解L2TP/IPSec嘅256bit加密,不過冇證實,就算係都係國家力量級數hacker先做到,一般人使用冇乜問題

利申: Synology router冇開OpenVPN,只開L2TP/IPSec 及 SSL VPN
歪神1600
但係set 成點都好,隻router 個wan 都係香港network,咁個vpn 咪都只係香港ip?
server當然係 client side可以購買vpn服務或者自己起,又或者喺router安裝TOR,VPN接入通過TOR出去

如果flash咗asuswrt-merlin,佢有預設TOR Client,開啟咗之後所有經router嘅traffic 都會由TOR出去
行tor 個網速唔會好慢咩?
會,如果自己識改動torrc呢個config file,會好少少

建議購買VPN供應商嘅Server服務,好似Surfshark,24個月合約只係1.99USD/month https://surfshark.com

支援router使用client 連接,華碩嘅得估計大部份有openvpn client嘅router都冇問題

https://support.surfshark.com/hc/en-us/articles/360003106093-Asus-router-tutorial-running-AsusWRT-firmware
研一研究先
爸媽會睇mytv super ,裝左vpn 落router 搞到佢地睇唔到盞煩到我
最好有NAS,用NAS嘅VPN client同Proxy Server比其他裝置用HTTP代理方式接入NAS,由NAS通過VPN供應商嘅server出去

surfshark有支援synology nas dsm6.2

https://support.surfshark.com/hc/en-us/articles/360010212680-How-to-set-up-Surfshark-on-Synology-6-2-NAS

synology nas最平嘅都可以安裝Proxy Server加值套件

https://www.synology.com/zh-hk/dsm/packages/ProxyServer

我目前嘅synology nas長期接住外國VPN server,其他browser、os通過接入nas http代理就會所有traffic經由外國VPN server出去
有d 複雜,要研究下
synology 隻ac2600 個srm 做唔做到呢個function?
得,去 網絡中心->網際網路->VPN設定
同NAS嘅VPN Client設置差唔多,完成之後係咁

不過係router開vpn client會影響全部經由router出去嘅裝置,全部經VPN出去,所以我都係用NAS
呢個係一個問題
個網速一慢 / 上唔到某d block 左外國ip 既網我就會俾人煩
咁咪用供應商提供嘅app,router呢個功能主要比某啲冇vpn client set嘅裝置,又或者冇app用嘅使用,好似電視機最常見,係冇得設置vpn嘅

如果要睇其他地區Netflix之類,就要靠router vpn client換IP避免唔准睇,一般冇咁嘅需要嘅話,唔使喺router開vpn client
明白
請問如果想買cat6 10m既話 買咩牌子好 見個個都話會有假貨咁 HKTV上面見到有個叫EIGHT既牌子
Eight好似係啲香港牌子既產物黎
但質素就...
想問下有冇AC86U用家, 會間歇性WIFI斷線, 大約兩日一次到, 跟住幾十秒又自己連返??
速度穩定冇問題, 新機, 已RESET, 之前用另一ROUTER冇事既
r7000壞咗
換咗呢個新出冇耐嘅AX3000
唔知好唔好用
巴打係咪買左4千4蚊?
但佢ax mesh黎講佢 比5g 得867mbps
想請教下
我想搵隻有USB插位既router 駁外置硬碟盒/座,等我可以唔同devices都連到HDD,請問有咩推介?

budget 600上下
家陣用緊tp link WR941ND,順便換部好啲
thank you巴打
用緊有支援ax 制式既手機?
好似鄰國行 ax chip 係用43684 可以unlock
港行唔知開唔開到4x4
買左單隻,二千中
三百呎 板間房 係唔係買 $800下個level 就夠?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞