Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
hap ac2
五舊水
黎緊轉1000M 想換埋個router佢
個router放最入面間房 個廳電視位收wifi唔係幾好
間屋幾大唔識計 但係router到電視直線距離大約6-7米左右
隔左2-3幅牆
全屋最多2部電腦+4-5個電話/ipad+2個電視盒仔
想問下有冇D咩router比較適合?
主要都係想電視位收wifi好D 但係又懶得換個router位
D線要拉過好麻煩
價錢預1-2k
有冇人用4G lte router?
用緊4G ac68u 重新setup嗰時有冇邊個位要注意?
我用公司部機淨係可以google search到
其他網個個都會連線逾時無限load
見到美森RT-AX88U AX6000做287鎂,免連費,j唔j得過?
成功了
原來係我一路唔為意panasonic 有得set 用咩decode srt
佢default 係西歐,但其實有得揀gbxxxx, isoxxxx 果d
唔知關唔關ROUTER 事
而家用緊兩隻 ac68U 做AI mesh
但係而家mac, HomePod, iPad 都定唔到位
有無得搞?
試下兩部機都更新firmware後再重新設置
已經最新
1.放近個分機去主機到
2.試下交換用另一部機做主機, 另一部做分機(兩部機都要重新reset)
3.用desktop網頁版設定介面做設定
多條5G wifi 做主副機溝通 副機出wifi 會快啲
reset 左直接連主機都係定唔到位
用mesh router 啦 2k budget 已經買到3頻mesh 兩機
Linksys velop ac4400 / Netgear orbi rbk20
究竟係我個19上網定router 要set 啲咩
用緊cmhk
mesh 未試過完全無觀念 其實係咪姐係=用2個router
你參考條片睇下會唔會有邊個步驟做少左...
https://www.youtube.com/watch?v=93-hWOf2dRM
應該唔關ai mesh 事
我淨係連一個router 個GPS都定唔到位
應該冇伏 佢粒u 2.2 好似最勁家用機黎講

本身想買 灣仔有時做優惠3千2蚊

上次差d想買 但佢11號出ax mesh 就睇下點在定
4g router點樣setup?
ERR_CONNECTION_TIMED_OUT
用緊CSL 淨係google search到
Ax12要5千幾蚊 比我會ax mesh算

Ax12尾房都唔知收唔收到 得個快字
有無高手打救下我,
我用Find My Mac 係睇到我位置,
但地圖APP 又話定唔到我位
NETGEAR EX7700 先可以做到你要既野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞