Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
本身用緊NETGEAR R7800,
跟住老豆無啦啦買左個 Linksys Velop ac3900。
而家將牆身條LAN線轉插落Linksys到,
跟住加一條LAN線係連Linksys同R7800到,咁樣插法有冇問題?

屋企有三部電腦,兩部靠HOMEPLUG上網,Homeplug係繼續插住係R7800到。跟住上面咁插完之後,一係上唔到,一係上到十幾分鐘就斷。
想問下有咩解決方法??
有冇ching有係屋企裝cam?你哋用咩牌子?

唔知點避免支那嘢
R7000用咩firmware好?
睇左po頭

<$800: AC66U B1 / AC58U / EA6350v3

ac66u 邊到會買到 平過800
電腦一下載野
全家wifi就上唔到網
關唔關router事?
部router差唔多十年前
弱弱一答

屋企3部機上網

有3枝node ,每部都插 Ethernet位 上網 唔係最簡單?

如果電腦可以行wireless 連仲方便
唔用homeplug改用velop出lan
關事,router老化
想問下 如果有天線跌爛左有冇得買返條原裝天線
因為我見到除左HOMEPLUG仲有3條LAN插住部ROUTER,不過無問到係連住D咩。
部VELOP得兩個LAN位唔夠插。
仲有想問埋
如果VELOP 每間房放一個 ,R7800放廳,
R7800有冇得SET到唔洗手動轉WIFI?

咁睇黎都係要返去R7000/AC68U之爭
岩岩買左AC68U
係大舖買? 而家幾多錢到?
我聽過price.com.hk
asuswrt-merlin
自己google 下, easy, functional, and useful
好的唔該你
岩岩係中央田買齊頭1200蚊
問埋7800,賣1190
唔好意思....我自己都打錯型號
我買果個係ac86u
但86u 1200又ok wo
差果少少唔好慳呀巴打
wrt1900acs 穩到仆街
有冇人知黃金有冇得買 lan線嗰隻水晶頭但係唔使用夾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞