Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
Citibank 香港如果唔係香港IP都login 唔到,我好似試過
咁樣有款1.1.1.1 warp app點睇 佢都有得隱藏/轉dns同up
唔係100% hide 到real ip,好多站都唔得,會顯示真實ip,主要係用佢嘅DoH、DoT加密DNS 服務,華碩最新merlin firmware都有加入去,可以用Cloudflare嘅DNS over TLS,勾返DNSSEC就得
咁nord好似好好多
我見nord條台灣link講到會長開咁用咁
試下Reset 過
或者試吓用lan線連睇吓咩speed
要hide real ip,用傳統VPN喇,一係自己買vps搭
VPN要「智能」選擇邊啲用VPN連接邊啲唔用,只有wireguard vpn可以分流,否則要分流要用socks5或http proxy,通過PAC file分流

nordvpn 冇得分流,用openvpn同IKEv2 vpn
Synology router咪唔駛煩
VPN 用client mode要係第二個地方做server,唔買商業vpn就要自己買vps自己動手,或者外國有fd,佢個router/nas/raspberry pi長開又開個account比你先得,唔關router事

如果係講server mode,咁sysnology敢講佢嘅vpn功能贏哂市面上家用router咁滯,D-link有L2TP/IPSec就冇openvpn,華碩就得openvpn同pptp vpn,其他都係咁上下,只有synology有咁多類型VPN可以選擇

終於送到
其實我唔明D人點用VPN再加TOR黎上網。因為我就咁用TOR都慢過56K,仲要加埋VPN真係好慢

利申:幾年前就上網有人教代理加個TOR好似話唔係國家級重犯既話。基本無可能查到。除非衰on9自己留左D痕跡。即常用名或者密碼。字等比人推理出
點解仲有插 插座版本買既?咩型號?
Vpn真係好L複雜既野黎即係無得揀乖乖旁水
插座個舊野係唔係張個主機訊號放大?
4g sim card router, Asus 4g-ac68u定netgear r7100lg無咁多鑊氣,
本身舊router都係4g router但係不停no connection要reboot,
如果m1要再買多個router唔化算
收到貨,已用緊,可以開估。

我係Amazon UK買,三雀插
稅後£87.49,再加£21.56直送香港
Total 千一有找

我估係rbk30,喺orbi個app睇主機係rbr40
tor可以去darknet,有啲論文庫由於有copyright,只係擺喺onion site,要靠tor先access 到,明網同暗網兩個世界嚟嘅
AC86U都食得幾多RAM
會唔會開得太多服務? 如果用merlin firmware,有usb stick裝咗entware-ng,自己加個swapfile, from snbforums post

Its there in the wiki page https://github.com/RMerl/asuswrt-merlin/wiki

Assuming you have 1 hdd 1 partition whith no lable and mounted. I am using a swapfile. ssh to router

dd if=/dev/zero of=/tmp/mnt/sda1/swapfile bs=1024 count=512000

mkswap /tmp/mnt/sda1/swapfile

swapon /tmp/mnt/sda1/swapfile

echo '
#!/bin/sh
#
# Turn On Usage Of Swapfile
if [ -f "/tmp/mnt/sda1/swapfile" ];then
swapon /tmp/mnt/sda1/swapfile
echo "Turning Swapfile On"
fi
' >> /jffs/scripts/post-mount

chmod a+rx /jffs/scripts/*
我都唔係問tor有咩用。我係問。點解D人用tor好似唔慢咁
ExitNodes 可以簡快啲嘅鄰近地區,編輯torrc,加入

StrictNodes 1
ExitNodes {sg},{jp},{kr},{my},{th},{us}

越接近香港嘅會越快,但就損失咗部份匿名性

睇Tor manual 可以設置好多嘢
幾時出個教學
唔使喎,成本manual喺喥 我都係以前睇佢學到啲

https://2019.www.torproject.org/docs/tor-manual.html.en
有點兒專業
呢隻好方便 有插頭就搞店既mesh
香港都停左賣 好可惜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞