Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
屋細,收得好好
好在唔使再分2.4同5g
佢自動識分配
我正想召喚vicF巴
synology rt2600ac可以變成私人cloud ,有用過華碩都知佢有個AiCloud, 類似嘅嘢,唔同嘅係就算冇set DDNS, 用synology 嘅QuickConnect ID就可以連接,而且客戶端全面,Linux都有

上傳咗CloudStation 嘅相,自動同步其他裝置,上個月去台灣啲iPhone相用佢upload返去,旅行完返香港,Windows,Linux,iPad同ChromeOS都睇到
cloud station 好好用,仲正過以前華碩個AiCloud
iOS旅行上傳咗嘅相,或其他files, 掟上去自動各裝置有晒,我買咗張128GB好似120蚊

S牌嘅router設置好多吓,介乎家用同專業類公司用之間,套件中心作為擴張功能,需要嘅就裝落去,有幾個必裝,VPN Plus Server, Cloud Station,Download Station,威脅防護之類,裝淨DNS Server同Radius Station就差唔多

睇佢手冊慢慢玩
最近搬屋,將屋企兩部電腦都插落ac68u lan port
但之後發現兩部機做speedtest時ping值好高
由3ms升到去1xx ms,試過直接插落modem情況都冇改善
請問應該點解決問題
用synology 2600ac router嘅巴打,套件中心有啲嘢必裝,如圖

另外最好用Cloudflare嘅DNS over HTTPS,可以揀google都得,避免DNS request被ISP睇到,你知而家lihkg幾高風險 就算你個VPN/proxy冇set好用遠端DNS,都唔會用咗ISP嗰個,或者UDP協議嘅DNS requst被ISP睇到去邊,用8.8.8.8 都係plaintext嚟,ISP要睇你去邊話都冇咁易

華碩嘅話用最新merlin firmware都有,係DNS over TLS,原裝就唔知了
已經用緊

我其實有兩個問題
1. 想間partition 分番唔同user ge 可用容量,不過唔得都ok ge,分accessibility 都得
2. 想問下佢個backup 可唔可以好似backup 上icloud 咁,一個制就backup 哂全部機,包括whatsapp

另外咩係nff/samba server?
download 哂,慢慢摸索緊

仲有第三個問題,cloud server 集hdd 係咪一定要format 做ext4?format 做fat32 得唔得?
今晚番去試下
下個post置頂推介會加入synology
同堆小心煙條cpu
我都唔係好想用tplink 但得佢support exfat
間開幾個drive冇問題,佢會分成sda1/2/3之類,我個2.5" usb 冇間drive嘅,喺7年幾前用到目前 經歷3個router

但以前我喺華碩usb stick喥間開drive都得嘅
開咗DoH,去https://dnsleaktest.com測試,睇吓DNS係咪用緊Cloudflare

避免ISP睇到你去邊,唔怕POPO搵佢CAP traffic
我用緊VPS嘅shadowsocks-libev上嚟連登,DNS嘅UDP request係由shadowsocks-libev server解釋,我設置咗用8.8.8.8,server就會用當地google dns解釋域名,如果你用呢個站睇到DNS係你嘅ISP,即係佢睇到你去邊

S牌嘅2600ac router等如半隻NAS,如果認為功能仲未夠,可以用呢位玩家寫嘅shell script,開咗ssh server就得,windows 10用putty login 入去

用root身份

https://gitlab.com/Kendek/syno-router-scripts

可以裝個ubuntu linux入去又得,裝entware-ng都得,或者裝plex server

https://www.plex.tv

唔會功能少過DDWRT,asuswrt-merlin,openwrt之類嘅第三方firmware
但係係可以間做fat32 定幾個partition 都要ext4?
但係咁樣set 係會變左唔係用香港isp 上網?
i.e. 會唔會上唔到 block 左外國ip 既香港網站?
thanks
今晚試,不過有無mac ge login
屋企無機行windows 10
mirco sd 要用ext4, usb 2.5" hdd唔使,我以前買返嚟就用喺n66u,之後ac68u,換S牌就咁插過嚟OK

usb 2.5 hdd唔使ext4,就咁插入去用就得,間drive可以,喺pc間好插入去就係
samba server 即係可以做macbook ge cloud folder?
macbook 可以插time machine 都ok,而家最concern 係點樣backup iphone
係用香港isp,唔係點上網? 只係traffic 加密咗,經過中間人去目標網站

即係 你 <-> vpn/proxy(加密通訊 TCP/UDP) <-> target website

你同vpn/proxy 之間用香港isp連接,但所有通訊係加密咗嘅,佢只見到亂碼一堆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞