Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
佢係咪放得太遠所以wifi速度慢
睇佢張圖就係D Device 落晒2.4G wifi 所以先咁慢
都唔排除係放太遠令到收唔好自動轉晒2.4G wifi
我都見到佢房到個啲落哂2.4
應該都快過我隻ac55uhp
只係手機同ipad用 另外連舊router開media bridge
不過見有巴打話rax40個5ghz唔穩定
Orbi好似無得用extender,extender個款好似係比nighthawk定唔知r7000?
小弟都無研究,只係玩orbi
巴打做咩咁睇唔開買orbi買單隻
你一係睇下有無人放2手orbi衛星,一係買全新,一係上taobao買(have risk),再唔係就擺下其他位試下
Orbi好似無得用ex7700,普通extender個款就好似廢左orbi咁
小弟都無研究,只係玩orbi
其實都好似平過就咁買rbk20
但你一用mesh就覺得世界唔同哂
我上年9月買rbk23都要2850但so far係抵比,只要你過左個「價錢」心理關口
每層幾多呎
我都係村屋複式
我就700呎一層每層擺一隻velop,擺近樓梯位
成屋收晒
都係個句,一分錢一分貨。
解決左我10幾年上唔到網既問題
+1
忍痛加多隻就無感覺架喇
碌卡比就唔覺
我驚你買左home plug之後又要買番rbs20
homeplug根本失敗品嚟
我屋企用home plug得5-20mb,跟住我mesh 係250-300mb
用mesh之前係用tplink hoemplug勁唔穩定 轉咗RBK23之後穿主力牆有長期接近200mbps
我驚你買左home plug之後又要買番rbs20
我屋企用home plug得5-20mb,跟住我mesh 係250-300mb
用mesh之前係用tplink homeplug勁唔穩定 轉咗RBK23之後穿主力牆有長期接近200mbps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞