Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
放唔到啊 好窄
同埋個上網modam條線入左係廳
想問下點解我個路由器會不斷自動重新連線

以前個router。2個鐘左右又會斷一斷。
我以為舊咗會經常失靈。所以買了一個新的

結果新買的5分鐘左右又自動重新連線。
我帶返去鋪頭度。試吓又無斷過。

但係如果我冇經過路由器。直接lan線插電腦。又無事。

有無解決方法
檢查有無開到timer
或者hard reset 試試 連modem
本身用緊咩公司咩plan?
重機乜都試過。無timer。困擾左好耐。
叫左hkbn人檢查又話無事。線又換過。router又換過
最近都考慮緊轉 router, 要 support openvpn client mode

睇過66u b1 & 68u 2隻都可以做到

巴打你話刷完 merlin 66u b1 變 68u

係指功能上定性能上

thx
我都無增益淨係駁長咗
規格 ac1750(66u)->ac1900(68u)
試下拎隻router去第二度試下捉下defect先
證實下係咪 router問題
即性能上 功能上大家本身一樣
想問下呢家$1200 AX4係咪入得過
換左新iPhone 可以行AX
但用緊88u
行起上黎邊個快啲同埋覆蓋高啲?

利申:用緊ac88u
同問
依加用緊R7000
好難選擇
AX最低階AX4 各項技術都好似快過AC

其實唔換 專登插本身router拎黎放Wi-Fi 6諗唔諗得過
玩得ax 就唔好貪平買低階啦!行intel cpu 根本垃圾,一樣價錢買返ac router 仲好
一係買ax router 就直上ax8 or ax88u 行返broadcom cpu 穩定好多
AX8 ax88u 呢兩隻比邊隻會好啲
唔玩merlin 果啲
ax8 2.5Gbps wan 4 lan port 內置天線 4天線
ax88u 1Gbps wan 8 lan port 外置4天線

睇你自己需要,個人覺得ax88u 接收能力比較好啲
用左R7000水貨
近排一download 大files, 個router 就會自己reboot , 係隻牛問題, 定過熱?
Pish
你肯定係dl 野問題?
應該2樣都唔關事
都有機會既,有可能係dl 野令你overload 會咁

因為我長開電腦,平時都無問題

一用netflix streaming/ ps4 download update, 就會reboot
佢本身都support 1000mbps 嘅data rate
就算bt 都chur 唔盡 而且唔會overload
就咁dl 野都reboot 咁一定係次貨啦
都係果幾招先啦
reset ,唔得就 更新fw
再唔掂 你試下限制個速度 睇下仲有冇reboot
用緊TP link 隻AX50. 4天線,平平地玩AX.
每秒上下載可達750mb - 800mb
以前AC 最多都係400mb到
想問下google mesh wifi
買一舊做extender用得唔得
我個情況上面打左 不過無乜人應咁
Thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞