Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
你用咩機test 先?單計一條5G wifi rbk40 出867Mbps, 66u 單條5G wifi 出1300Mbps
Iphone 11 max pro
rx4 同 ac86u 應該點揀好,都係千頭。
兩部好似差唔多,rx4多左個wifi6?
屋企係smt 1000m plan
搬左屋 無得裝光纖 想問下有無邊隻router插邊張sim卡可以行到100m左右 有無咁既可能
最後出左r7000
村屋撚 無申請網線
本身用緊csl無限plan 而家申請多左張sim卡
想問下邊d插sim router 好用
用緊 netgear ac2000
新 plan 有 1000 mb
我想問有咩 homeplug 食得哂 1000 mb 呀?
想間房有 wifi 同 電腦可以有線上網
M2
Homeplug唔穩定又慢
不如用mesh好過
我個人就用緊velop好滿意
另外有巴打介紹orbi都唔錯
咩牌子
想問下mesh 5g 出867m ac制式旗艦手機speed最高可以有幾多?

同埋而定D ac制式手機配高檔router個speed樽頸位係咪頂盡6xx ?

3叔s10 wifi 最快行到幾多?
我都好後悔琴日買咗,整咗兩日同你一樣連好左佢過一陣又自動連個遠
無得手動?
冇, 第一次用netgear先知個setting page廢到
Orbi應該適合鬼佬大屋多d
係,velop 應該會好d
訂咗orbi等緊貨到

未用過mesh,但我以為係根據signal最好嗰部切換
有無用web 版,睇下有無開star topology or daisy chain?
唔關事,有時你都要擺下位,搵下最合適既位置,第一頁張floor plan我都擺左幾日得出來既結果,仲要係web到tick走左行daisy chain. 迫佢用star topology. 因為行daisy chain會自動主機會連去尾房衛星再連第一間房個衛星 仲慢左
你屋企幾大,點放 你參考下我個floor plan,留意下主力牆。我仲要係用star toplogy,無開到daisy chain, 主機拖兩個衛星較果仲好
其實係 但你都要用小小心機搵下擺既位置。 始終香港樓好多厚牆,外國無咁麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞