Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
所以mesh都係orbi? Velop呢?
當試下電莖機睇下router display咋
我本身用mac唔識用window既 都係過下手癮 睇下window發展成點
要mesh都揀呢兩個牌子就ok
多謝大家 搞掂哂 用左10年依加先知原來我屋企上網可以咁快
asus真 mesh呢?
如果用Sim card router,張sim card 用xs max試左大約30Mbps,咁係咪其實買咩router都唔係好大分別? 因為我見網上ASUS 4G-AC68U、Netgear R7100LG去到成幾百Mbps,但我sim card都去唔到咁高。
想知會有幾大影響,謝謝咁多位手足。
有無人用緊Synology RT2600ac
有咩評價
asus lyra 啲評價麻麻,成日斷線
平啲用asus 4G-ac53 夠啦
想問呢部好定係m1 好
當然係m1啦!m1 行cat16 1Gbps LTE 喎,用m1 駁lan 加隻router 用最好。有巴打好似用緊m1 + velop, 可以等佢比下意見你
佢啲軟件服務評價唔錯 呢到有巴打岩岩轉用
有玩開nas/vpn呢隻好野黎
牙石mesh唔好買呢到咁多巴打用orbi同velop有原因既
等緊出Pixel 4
如果十卜 wifi 6真係唔知點揀好
用緊m1好撚快
至於收到幾多mbps就要睇咩地區同咩台
我就收40-50mbps
4Gac68u同m1我都用過
M1打機個ping都低一半
而且m1係真係收多好多
Velop用家
Iphone jj都想知pixel 我有部pixel2 xl uncle 比,幾好用,又keep住update
Velop 得2個lan頭 驚唔夠 但又鍾意佢冇分主副機

睇外國linksys見到原來velop有黑色
我知有黑色
咁唔慳啦直上m1
M1用佢個lan頭直出ps4 靠唔靠得住
想問下r7000 點樣可以check到唔同device既network traffic?
即係邊啲device出過去咩IP既record?

想個效果好似佢咁樣

頭先將套ORBI個router抆走左
套野得返2個satellite 竟然可以繼續生存上網

利申 全部插線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞