Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
其實我幾鍾意airport extreme 真係無煩惱
隻r7800都想下隻試synology mesh或orbi
下次再換都唔知係幾時lu
希望捱到下一代技術
等ax普及化就換得router生命周期太長
我知 要買黎試試

而家諗會買3頻2套裝但唔知買
rbk 50/40定係velop ac4400
因為係買比屋企人用 有時佢地會問router出出入入要換名唔識同埋我唔係同屋企人住 買mesh岩哂佢地

自己遲下用就買硬netgear rax120
等apple新機睇下有冇ax
要買隻新router連住隻media bridge
唔會用merlin之類,只用官方firmware,wifi之前用AC55UHP已經夠
揀AC86U定EA/MR8300好,一部broadcom cpu配雙頻,另一部就高通有三頻
定係加多少少上EA9300
仲有冇?幾錢?
Tg
但我睇返Apple store個website,佢個2個裝應該係3頻嚟,等我叫佢去維修睇下先
airport extreme係好撚好用阿,我真係用左幾年,中途一次斷線都未試過,除左有時要去長旅行自己熄佢之外,一直都冇理過佢,佢係我用過最完美嘅router

我換R7800係因為搬屋果陣俾我屋企人整爛左
好的
有冇用HKBN 嘅巴打呢排上網會斷下斷下咁? 好似用用下會突然個網停左要load 幾十秒先再得(十幾分鐘出現一次)?連WhatsApp 都會show 連線中
之前用緊rbr20見係咁 呢兩日換R7000 都係咁,冇理由兩部router都壞左掛
咁咪call ISP
好似仲有翻新機可以買到
而家Rbr20 得一個LAN Port如果想多兩個device 行Lan ,可唔可以加個switch 落去?
翻新就 仲要己講明停產
Lan to lan extreme得500m
閣下寬頻500m以下都可以繼續用既
Rbk50 主 同衛星機要無線連接先可以用到?
絕對無問題,黃金大舖都係賣緊$149
全部mesh router 都要先用wifi 連接先可以轉用lan接駁
姐係 1733mbps係for主同衛星機連接使用?

手機wifi只係用一組5g 867mbps?
係,放出黎比你用既都只係867Mbps 5G wifi
本身主機用左wifi連衛星機到
之後在lan to lan 係咪多餘
定lan to lan接收會在穩定啲?
lan 一定快啲 穩定啲
Lan to lan會接近full speed.始終用wifi 連接之間有好多阻隔,通常過左福主力牆都減左5成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞