Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
想打棟企定平放,諗到想點就解決到
想知Netgear最近係咪真係出咗事,有人被直入wifi?

睇緊果陣,個sell屎同我講最近都為唔好揀Netgear
佢係咪牙石打手定真係有咁嘅一單嘢,係真嘅都幾驚
屋企細單位,用緊1000mbps網上爬

雖然我知道會世界大戰,但真係想知係咪會平手:
應該買ac68u定r7000會啱啲?兩者有咩分別?

我就係知我忍夠屋企用 支那link又成日斷
想打棟企定平放,諗到想點就解決到
想知Netgear最近係咪真係出咗事,有人被直入wifi?

睇緊果陣,個sell屎同我講最近都唔好揀Netgear
佢係咪牙石打手?定真係有咁嘅一單嘢,係真嘅都幾驚
你問返佢,邊間commission高啲你就揀另一間
隻隻牌子菊花都比人爆過
咁當然要睇個廠家有無心fix
咁68u r7000各有千秋
咁慳位就68u
有位就r7000
100mb hkbn 用緊tp link router,但成日都斷線,求大大推介有咩router好用
synology rt26000ac嘅VPN client開嘅話就開唔到相同類型嘅vpn server,是但揀一樣,所以router l2tp/ipsec server熄咗,用synology nas嘅l2tp/ipsec server
都係華碩RT-AC68U,如果他日升級寬頻都唔使再換router,現時行貨都係8嚿零水
各位巴打今日千萬要小心
Synology RT2600AC真係好多功能,包括整合咗Cloudflare嘅DNS over HTTPS,頭先試驗係得嘅,等如ios安裝咗1.1.1.1 warp一樣,DNS request加密咗isp睇唔到去邊

內部整合咗Cloudflare DoH

ipleak.org測試

result

話我hard sell都咁話,真係買軟件送硬件,論原裝firmware,我睇前3名
邊到買平
有機會買呢個router試驗吓傳說中極難玩嘅RouterOS

我喺深水埗黃金一樓近電梯口嗰間,喺專賣SD卡,HD嗰間對面,名唔記得,1540大洋
由於synology router同nas用自家嘅DDNS域名都可以用真正嘅SSL證書,而唔係自己gen嘅SSL證書,咁只要用Raspberry Pi,NaS或其他電腦,可以安裝好多嘢,web server,stunnel+3proxy, youtube mirror, lihttpd-mod-wstunnel......等等

客戶端唔使import self-signed certificate,安全性高好多

Synology router嘅SRM有唔同類型嘅VPN,係冇asuswrt-merlin嘅TOR client,可以將data經由TOR網路出去,如果加埋入去就更好
市面上我諗以提供嘅VPN Server類型,呢個router或者係最多default嘅,就算flash咗做asuswrt-merlin,都只係有pptp同openvpn,pptp vpn基本上冇人會再用佢,iOS 一早就將內建嘅vpn client取消,留低嘅係L2TP、IPSsec同IKEv2嘅VPN client

呢個Download Station同自家NAS嘅一樣,個人認為係最好用嘅BT軟件,整合咗資源搜索,一眼睇哂,本人唔鼓勵睇老翻,呢個只係demo介紹啫

下 載Linux ISO就非常有用
光復香港
時代革命
新post見
Router路由器 集中討論區(18)發問前請細閱置頂
https://lih.kg/1607902
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞