Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
冇左smart connect 唔係仲好咩?smart connect 成日會將裝置派晒落2.4GHz wifi
恭喜Enjoy
2.4G 係穿透好啲,但速度慢,當你係router 隔離想快既時候,smart connect 幫你連2.4G 而唔係5G 成件事係幾咁on9
Jed
巴打用咩電話?
我本身用r7000 iphone8 係1000mbps無隔住嘢實出都唔夠300mbps, 唔知轉咗rbk20會唔會有巴打個速呢
Rax40
iPhone 11 ax test
600mb 左右
無隔住野但距離幾遠?
話說自從裝左個wallmount之後,走廊門一關都無減速 ,以前一關走廊門就會入面啲衛星會轉色

利申,我估好小人知我講咩
2米左右
你睇下第一頁floor plan係我放出來,2米其實好近,正常都4-500mb
隻r7000轉過哂channel呀盛都係咁, 唔知點解, 不過由佢都就賣
其實唔係做咩既話300都夠日常,我房衛星出wifi都係200-300,同你差唔多
得我地幾個明
一係你試下畫加wallmount 前 同加wallmount 後擺位既floorplan 出黎比較下
其實如果屋企唔大
用單Router同Mesh個分別係咪唔大? 我見置頂介紹隻Asus AC66U0同Velop都係差200蚊內
隻ac68u 換左cat6線連電腦之後成日上上下斷線 但wifi一樣用到 係味router問題 用緊網上爬1000mb

如果換router筆直800-1000有咩推介
想問下AX Router同AC Router差幾遠?
最近換左iPhone11Pro
想換埋屋企Wi-Fi 上AX
有冇邊隻推薦
嚟緊搬屋大約1000呎,裝咗網上行1000m,宜家得1部r7000,夠唔夠coverage,洗唔洗加多部router,係咪加多部r7000最穩陣?
其實睇間隔
我同你差唔多大都係用一隻68u就夠 因為擺到係個位就到全屋最多隔兩棟牆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞