Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
利申:非用家 不過冇見過人話唔好用
有得試㗎咩
未用過mesh 會覺得幾正
但係只能提供穩定度 速度方面唔會快得去邊 但係好足夠
我主要係想將部NAS搬去廳騰空間房既空間
你nas 係另外有一座 定係 想usb 接router 做個基本嘅nas

留意返 每部velop1300 得2個lan 頭
係,呢個亦都係我既懮慮之一,不過我仲有兩部舊路由器,應該可以駁上駁
咁都好啲,但係每隔多一個gateway 個ping會高左,速度都可能慢啲
我有keep住update,都係同一問題
我有Fd係Apple買左2枝裝,個問題同我一樣,會有時上唔到網
u mean velop?
前排我都有試過 中午突然紅燈
一般持續2分鐘
依家冇事
估計係isp問題
應該唔關ISP事,因為佢話成日係咁,叫我唔好換VELOP,不過佢多機同CHUR得勁,可能因為咁而成日HANG
我之前都係試過3次左右 連續3日 差唔多嘅時間 所以估係isp問題
依家未再出事
我自己 經常連接嘅有 5部電話 1部電視 一部電腦 一部switch
多機既話3頻velop ac4400 會好啲,因為雙頻velop 一來wifi 頻寬小啲,二來ram/flash 都比三頻小
不過講真velop 快唔係最快,但斷線真係好小有人講
我部7600係格離都斷線,斷線問題應該係其他造成
依家可以用mr8300 做主機再加一隻雙頻velop,好似有bundle 套裝,都幾抵
斷線真係可以好多因素影響,好難判定,唔同牌子都會有呢個問題
如果有畢值係咪買2套裝Rbk50 個部3頻 係咪最好?
同埋想問下 咩牌子mesh 都可以用lan駁lan
唔用無線接駁都可以?
例如rbk主機lan線連衛星機?
orbi 同 velop 都得
應該部部 有lan port 嘅mesh 都得
Same ssid
Orbi都幾穩定,好似未見過斷
如果新買就比幾日時間磨合下
電子野都要夾機夾手神
有懷疑就要早啲去換
好似啲暗病咁 要及早求醫
以前用過ac68u 前二日都鳩鳩下 用多幾日就穩定返
當然個例子就唔係個個case一樣喇
好多野都係咁
新買返嚟 就神神地 唔理佢
過幾日自然好返 仲用到好多年
可以lan to lan 駁 但你會用lan 駁就唔需要買rbk50 佢條1733Mbps backhaul 放唔到比你用的,買返20/40/velop 2機就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞