Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
想問下咁多位巴打orbi rbk40同velop whw0302會點揀
屋企用緊asus ac86u + ac68u行ai mesh但係成日用用下斷
機都打唔撚到,已經刷左merlin同reset左都係咁
Velop 冇分主/副機 外觀細隻d
但效能冇orbi好 同埋得2個lan 位

但我都買左ac6600貪佢冇分主/副同埋細隻d
屌 大專生買翻新rbk 20=$1148
我1850入左手啊
過熱係好大問題黎
年中幾多部ac68u因為過熱而燒左
我個人唔太睇好rax40
我間隔都係咁喎巴打
我就主機放廳
分機放第2間房同尾房
利申 mr8300+velop用家
3間就比多少少揀ea7500
ac58u果4條天線唔係真係4天線既範圍
2條2.4G加2條5G
實際範圍都係2天線
我諗你尾房應該收唔到/收得差d
Thanks 係咪
EA7500 好過 AC66U
我見好多評價都話orbi效能最好,
不過我剩係想佢穩定唔好連連下線斷左就得
比人笑左好耐做俠盜
2個lan位我都暫時夠用,主要都係駁ps4同pc落副機到
買rbk20 其實買3套裝抵玩好多 就算2個夠做第3個都可以擺其
忙左排,又推得咁快
始終ai mesh未穩定,無辦法架啦,一係等到有stable,一係換mesh
其實睇番首頁我放出來既floor plan ,最好尾房都放近走廊位,接收會理想啲,不過我見你尾房唔似我個到有主力牆,我估都會好小小既,一般680呎一定夠玩,不過買左orbi or velop都好,要放小小時間睇下放係房既咩位到最理想,要自己試下

利申,我個張約千呎,用緊rbk23

push
Rbk 20同40既分別只係多2個lan port?
訊號強弱方面係一樣?
asus ac86u
ME 2
THANKS
大家咁話不如換隻rt2600先
佢好多自家app都幾好用 又送vpn
佢右1果隻 第一層就撞左主力牆
同我一樣 正常樓則
第一下就撞一定衰減左好多
右邊router可以放下方位置 唔好中咁應主力牆先 閃電型放法
村屋仔用緊30m光纖上網 想問下有咩好router介紹 平時for打機剪片
利申唔要大陸牌
屋企加左條cmhk 1000mb
聽中間擺左個ac86u wifi 得500-600
入房擺左個ac68u 用aimesh 得番200
最尾房要用2.4g 先有50

如果換真mesh
千五蚊有五部個隻點睇?
好似好低玩 心郁郁
係咪依個價錢 最好係依部?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞