Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
請大家 幫幫手
立即停用 支那router
跟手再換哂佢

免成為DDOS 殭屍
有無巴打收rbk40
買左幾日 發覺屋企主力牆太勁
唔岩擺mesh
而家要幾乎全新咁放
有意tg me: https://t.me/crwhcl
掙扎緊買ac86u定rax40
理論上有新買新, rax40有wifi 6就最好
不過同ac86u比少左2條天線
想請教下4天線同2天線個分別大唔大
發生咩事巴
可能我同orbi 8字唔夾掛
homeplug 仲唔掂喎
岩岩上左rbk23
本身部r7000有無師兄想接收? 刷左merlin
用lan線連埋兩部放主力墻兩邊咪得
呢部唔得其他都唔得架啦
無得拉線呀
之前一路用緊homeplug連電腦
電話焗住用番data
買rax80

rax40 用家揮手~~~

我都係因為有新買新,而且budget有限,所以買左rax40
我router放廳,第2間房都仲收到,尾房+廁所就收唔到喇
不過我屋企有homeplug關係,尾房係冇問題既

提提你,rax40 boot機超慢, 起碼幾分鐘,
如果你真係買左,set機個陣唔好以為壞左...
等佢load多陣先...
開機真係好慢同埋個5g好似唔係好穩定
好彩尋晚轉走左部支那link,唔係既話我可能係其中一個ddos 連仔既人之一
係咪你mesh放唔啱位
有冇floor plan 比我地參考
呢度好多mesh既用家
爬左少少文,想問下屋企用緊100Mbps 係咪用ac58u就夠哂budget想預大約600幾
我比較少用wifi,
用左未夠一個禮拜,暫時未發覺有問題
用多排再睇下有冇其他程況

Lan就冇乜問題,而且2.4G收得好咗
因為我係由n年前既支那link轉過黎
所以所有野都好左, 接收好速度好,仲少左斷線
今日 hkbn 嚟咗升級去佢個 home gateway 計劃,原來已經包佢自家 ac2350 router。我原本諗住買一套 orbi 嚟解決屋企現有盲點,但依家佢包咗 router,如果我買 nighthawk ex7700 同佢 hkbn 自家 router mesh 唔 mesh 到?

用緊gt ac5300

黎緊想換rax120
想問Asus個smart connect堅定流?
用iPhone xs 上ofca check speed得3xmb
再入返router個setting睇原來行緊2.4G
但係我已經將部iPhone擺到router隔離 應該唔關信號差而跌落2.4G
跪求平平地想買過新router用 有冇介紹
想扔咗屋企個tp-link佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞