Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
據報66b1刷咗merlin等如68u,我只用過68u,個人覺得唔差,我係用asuswrt-merlin firmware嘅,穩定性亦高
coverage都一樣?
咁就唔知?未用過66b1
agger 66u b1用家
最重要係asus router刷merlin 比起其他 router刷merlin/其他firware 簡單得多
根本上同手動 update fw嘅方法一樣 連手機都辦得到
大家同三天線 3x3 mimo 理論上一樣
用緊PCCW比既EA8300,整唔到openVPN(用黎打PS4),諗緊買AC68U好唔好
利申:方形村屋700尺左右
巴打,其實我唔係好識呢方面既野 因為我琴晚想試下整既時候 發現佢個SETUP PAGE 係冇openVPN 因為我想用ExpressVPN
其實我本身都唔識 上網爬文先識
JJ插沙 求救

Networking 知識唔太夠 有咩錯請屌
可能自己廢

琴日買左隻 Orbi rbk40
手機app setup 完 介面靚 方便 自動對衛星 抵讚

之後開desktop 上左setting page
搞advanced setting
唔開由至可 一開發現柒到不得了
以為用緊D-Link 但心諗較到野就得
想做port forwarding 都做到
但想較頻率就無得較

之後「輪」左成個set up page 加上google
搞左半個鐘
做左以下setup

On
快速漫遊
內隱式波束成型技術

Off
20/40hz 共存
MU-MIMO (google左話要睇屋中device支唔支援,屋企device得一部有 所以選擇off)

最後一問入到廚房/廁所 佢自動轉做2.4G
明明試到同一個位5G仲收到300mbps
但留耐一陣就轉2.4G 得番60-70mbps
跟住想Disable 2.4G 又搵唔到制
有無可能disable 或者做2.4G 白名單

希望有巴打指點迷津 唔怕屌
講返正提
你屋企700尺如果由三頻router轉雙頻有機會coverage差咗
如果用ea8300 做 primary router asus做secondary 然後用asus刷openVPN 咁樣會唔會慢左好多?
主要係部PS4要連VPN
repeater會
請看置頂
最衰ExpressVPN唔support AC86U
Btw 如果刷完merlin會唔會好d?
唔會
上網睇人地換完天線好似好d
我router放房買咗d延長綫 將router本身天綫直接穿牆上嘅窿拉出去廳 本身成日收唔到成個廳都收爆
天線唔駛特登去換 預設就夠
intel wifi 7260 改咗做 ax200
暫時幾穩定
認同
太強對身體無益
效果增益又唔大
屋企3房 有一條走廊 600幾呎
Router擺廳 2年前貨仔 R7000
去到中間房同房尾已經收唔到
而家走廊放左隻extender 垃圾牌子tenda
長期降速同收唔到

轉google / orbi mesh 果d好似又要連埋router
一set換?

而家想換隻
Ex7500 or ex7300
不過有無d再平少少推介
覺得有d貴
router放唔放到屋中間?走廊出面?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞