Router路由器 集中討論區(17)發問前請細閱置頂

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
小心隻router free fall
正,可以再買過
唔會掛
插socket好似係home plug 依家網速點樣先?
想問下手機 WiFi Speedtest 有幾多2.4/5g?
我連親都5g hz,除非好老遠,例如出左去等lift,就好似會收2.4g hz

Speedtest你睇番第一頁個floor plan speed test
Velop用家
最後買左orbi rbk23
但set唔到 一開始連個wifi果陣 個wifi logo有個感嘆號 即係上唔到網
reset過modem&去人地屋企試都係咁 有冇人知咩事?
用電腦連連唔連到?

今日先得閒試, 唔得 用返本身隻ROUTER完全冇事 但插落隻ORBI到就上唔到網
已經更新完都係咁
其實velop 都唔少人用,可能用既人唔上連登
可能啦
我自己就睇中唔分主副機 呢一點買
萬一死左主機 都起碼維持到有限度上網

其他方面 完全冇比較過
各有好處
同埋細部啲,又靚仔啲
無可否認orbi成座塔咁
尋晚黃金正都返左貨$970一隻 入左兩隻
而家夾埋部RBR20 (半價官網買)

咁樣呢SET好似中平過RBK23

btw 尋晚3件野connect左好多次都唔得
最後我每部慧星插LAN入RBR20度先搞到
之前都試過係朋友屋企裝RBK50果套又係連好多次都FAIL
其實係佢本身有問題定點?
970係rbs20?
RBS40

我個陣搵fd買都要950
係 所以我話而家我咁
RBR20 - $490
RBS40 - $970 + $970

1+2 set 都係$2430 中平過官網套RBK23
你主機副機放係隔離pair?
最衰orbi有分主機副機
第3部放睡房3會好啲
想請教下latency問題成日上唔到網,關唔關router事?換左會唔會好d?
唔該晒
想係3樓紅點放 modem 本身係村屋複式 用mesh wifi 係咪好d?想放wifi落2樓睇youtube同打PS4 求巴打推介
兩層加埋1000呎到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞